Ερντογάν: Αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις... η «Πηγή Ειρήνης» θα συνεχιστεί!

Τι είπε σε συνέντευξή του για Μπασάρ Αλ Άσαντ και συνάντηση με Πούτιν

«Στόχος μου είναι να καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη στο Σότσι» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν,  αναφέροντας ότι ο μόνος όρος που θα θέσει είναι να αποχωρήσουν οι Κούρδοι μαχητές (YPG) από τα εδάφη που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ. 

Τουρκία: Αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 120 ώρες

Ε.Ε: Καλεί την Τουρκία να τερματίσει οριστικά την επέμβαση στη Συρία

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως όταν διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η πολιτική ενότητα τότε όλα τα εδάφη θα περάσουν στο νόμιμο καθεστώς της Συρίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη πως σχεδιάζουν την επιστροφή δύο εκατομμυρίων προσφύγων στη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργήσουν. 

Οι οικογενειακές σχέσεις Ερντογάν- Άσαντ

Σε συνέντευξή του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι κάποτε ήταν τόσο κοντά με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπεσάρ Άσαντ που συναντιούνταν ακόμη και οικογενειακώς. «Είχα κάνει αρκετές εισηγήσεις στον Μπασάρ Αλ Άσαντ για να αναπτύξει τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στη χώρα του. Του είχα πει ότι είναι σημαντικό να κάνει βήματα στο θέμα του κουρδικού πληθυσμού», ανέφερε. 

Ο Ταγίπ Ερτογάν είπε ακόμη, πως ο Μπασάρ Αλ Άσαντ αντί να ακούσει τις εισηγήσεις του αύξησε τις πιέσεις στον λαό. «Ενώ ο συριακός λαός αντιστεκόταν στον Άσαντ βρήκε την ευκαιρία να διεισδύσει στη χώρα ο μπελάς Νταές (Ισλαμικό Κράτος) του Ιράκ. Μετά μπήκαν το ΡΚΚ, το PYD και YPG. Έξι εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα, από αυτά τα 4 εκατομύρια ήρθαν στη χώρα μας» ανέφερε.

Οι δύο βασικοί στόχοι της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης»

Για την «επιχείρηση Πηγή Ειρήνης», ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είχε δύο βασικούς στόχους, πρώτον να απομακρυνθεί το ΡΚΚ/YPG (Κούρδοι μαχητές) από τα σύνορα της Τουρκίας και δεύτερον να εγκατασταθεί στη ζώνη ασφαλείας ένα μέρος των 3,6 εκ. προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία. «Σχεδιάζουμε την επιστροφή 1-2 εκατομμυρίων Σύρων στη ζώνη ασφαλείας 444 χλμ. μήκους και 30-35 χλμ. πλάτους από το Μέμπιτς μέχρι τα σύνορα του Ιράκ» ανέφερε.

Για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν ήταν μια εξέλιξη της στιγμής και ότι προετοιμαζόταν εδώ και 3-4-5 χρόνια. «Στις 6 Οκτωβρίου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Τραμπ του είπα ότι θα ξεκινήσουμε την επιχείρηση. Σε επίσημη ανακοίνωσή του Λευκού Οίκου διακηρύχθηκε ότι θα αποχωρήσει ο αμερικανικός στρατός από τη Συρία. Έτσι δεν έμεινε κανένα εμπόδιο ενώπιον της Τουρκίας», ανέφερε. 

Αν δεν τηρηθούν οι χθεσινές υποσχέσεις σε 120 ώρες, η «Πηγή Ειρήνης» θα συνεχιστεί κανονικά

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως τις πρώτες μία-δύο μέρες ΗΠΑ και ΕΕ επειδή δεν πίστευαν ότι θα είχε τέτοια επιτυχία η επιχείρηση αντέδρασαν περιορισμένα, όταν όμως είδαν ότι θα πετύχει η επιχείρηση οι αντιδράσεις αυξήθηκαν. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως αν τηρηθούν οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν χθες το βράδυ για τις 120 ώρες, τότε θα λυθεί το θέμα της ζώνης ασφαλείας, αν όμως δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις τότε μόλις ολοκληρωθούν οι 120 ώρες θα συνεχιστεί η επιχείρηση αποφασιστικά από εκεί που έμεινε. 

«Στόχος μας είναι μια λογική συμφωνία με τη Ρωσία»

Για τη Ρωσία, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι στο Σότσι θα συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν την ερχόμενη Τρίτη το μέρος που αφορά στη Μόσχα και το καθεστώς Άσαντ. «Στόχος μας είναι μια λογική συμφωνία με τη Ρωσία. Ο όρος μας είναι στις περιοχές που βρίσκεται το καθεστώς της Συρίας να καθαριστεί από το PKK/YPG. Δεν μας ανησυχεί το καθεστώς της Συρίας να ελέγχει την περιοχή Μέμπιτς. Όταν διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η πολιτική ένωση θα περάσουν όλες οι περιοχές στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας» ανέφερε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 4 Τούρκοι στρατιώτες και 74 μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ενώ σκοτώθηκαν 750 Κούρδοι μαχητές. Από τις οβίδες των Κούρδων μαχητών σκοτώθηκαν 20 άμαχοι Τούρκοι πολίτες.

Για τις απώλειες αμάχων μας δε μας πήρε κανείς να μας συλλυπηθεί, ενώ για να προστατεύσουν τους τρομοκράτες έγιναν ένα σωρό δηλώσεις. Θέλω αυτά να γραφτούν στην ιστορία ως μια μαύρη υποσημείωση

Για την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «ασφαλώς και δεν ξεχάσαμε την επιστολή Τραμπ η οποία δε συνάδει με την πολιτική ευγένεια, αλλά λόγω της αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού μας δεν πρέπει να την κρατάμε στην ημερήσια διάταξη. Όταν έρθει η ώρα θέλουμε να ξέρετε ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει και γι’ αυτό το θέμα» ανέφερε.

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top