Τουρκία: Αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 120 ώρες

Δέχτηκαν την εκεχειρία οι Κούρδοι-O διάλογος Τραμπ και Ερντογάν στο Twitter

Δείτε τι είπε η ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Κατάπαυση του πυρός στη Συρία αποφασίστηκε για μια εκεχειρία διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία, μετά τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου και του Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μάικ Πενς.

Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί.

Επίσης η Τουρκία θα μπορέσει να έχει μια ζώνη ασφαλείας, πλάτους 32 χλμ., όπως ήθελε. Είπε συγκεκριμένα ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια».

Ο Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρξουν κυρώσεις κατά του Προέδρου Ερντογάν και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.

«Η ισχυρή σχέση του Αμερικανού Προέδρου και του Τούρκου Προέδρου κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία» σημείωσε ο Πενς.

Ακόμη, Άγκυρα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους.

SDF: Αποδεχόμαστε τη συμφωνία εκεχειρίας

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε σήμερα ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Τραμπ: «Σ' ευχαριστώ Ταγίπ Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν μέσω twitter. «Καλά νέα από την Τουρκία. Σ' ευχαριστώ Ταγίπ Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν».

 

Απάντηση Ερντογάν: «Πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία»      

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία. 

 

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε μια ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μιλώντας για «σπουδαία νέα».

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Tσαβούσογλου:«Πήραμε αυτό που θέλαμε! - Κατάπαυση του πυρός μπορεί να συμβεί μόνο ανάμεσα σε δύο νόμιμες πλευρές»

«Η παύση των επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία δεν αποτελεί κατάπαυση του πυρός, καθώς κατάπαυση του πυρός μπορεί να συμβεί μόνο ανάμεσα σε δύο νόμιμες πλευρές» είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακόμη σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου,  ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε όιτ Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε, αναφερόμενος στη συλλογή των βαρέων όπλων των Κούρδων μαχητών του YPG και της καταστροφής των οχυρωματικών τους θέσεων.  

«Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, θα σταματήσουμε για πέντε μέρες για να αποσυρθεί το PKK/YPG. Ωστόσο μετά την αποχώρηση των τρομοκρατικών στοιχείων θα εξετάσουμε το θέμα του τερματισμού της επιχείρησης» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στέλιος Πέτσας: «Αυτή η εξέλιξη να δώσει τέλος στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγο μετά την είδηση ότι συμφώνησαν ΗΠΑ και Τουρκία κατάπαυση του πυρός στη Συρία, σημείωσε: «Ελπίζουμε αυτή η πληροφορία, να δώσει τέλος στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top