Συρία: Τι λένε οι ΗΠΑ για τους Τζιχαντιστές που απέδρασαν

«Δεν απειλούνται φυλακές όπου κρατούνται μέλη του Ισλαμικού Κράτους»

Δείτε στο video του Reuters πλάνα από την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία και τους φόβους ότι η συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή θα μπορούσε να απελευθερώσει χιλιάδες Τζιχαντιστές, οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

«Στο παρόν στάδιο δεν έχουμε διαπιστώσει απόδραση μεγάλου αριθμού φυλακισμένων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που κρατούνταν από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία». Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως εξήγησε το μόνο «αξιοσημείωτο συμβάν» αφορούσε περίπου εκατό εκτοπισμένους, συχνά γυναίκες ή παιδιά τζιχαντιστών, που εξαφανίστηκαν στον απόηχο της τουρκικής προέλασης.

Απτόητος ο Ερντογάν: «Δεν πρόκειται να κηρύξω ποτέ εκεχειρία στη Συρία»

Είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, συμμάχου των Δυτικών στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, προκάλεσε την «απελευθέρωση πολλών επικίνδυνων κρατουμένων» μεταξύ των τζιχαντιστών.

Στο Πεντάγωνο, εκτιμάται ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά παρά μερικές δεκάδες φυλακισμένους που απέκτησαν την ελευθερία τους για διάφορους λόγους, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις συνεχίζουν να φυλάσσουν τις φυλακές.


«Στάχτη στα μάτια» οι κυρώσεις Τραμπ εναντίον της Τουρκίας

Περίπου 12.000 μαχητές του ΙΚ, ανάμεσά τους 2.500 έως 3.000 ξένοι, κρατούνται στις φυλακές που ελέγχονται από τους Κούρδους, σύμφωνα με στοιχεία από κουρδικές πηγές. Και οι καταυλισμοί με εκτοπισμένους στη βορειοανατολική Συρία φιλοξενούν επίσης σχεδόν 12.000 ξένους, 8.000 παιδιά και 4.000 γυναίκες.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί ΗΠΑ, κάλεσε εκ νέου τους Ευρωπαίους να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας ότι προτιμά αυτή τη λύση από μια μεταφορά στο Ιράκ όπου μπορεί να δικαστούν από την τοπική δικαιοσύνη ή ακόμη και από ένα μελλοντικό διεθνές δικαστήριο.

Τόνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι «σύμφωνη επί της αρχής» με τη γαλλική πρόταση για μια έκτακτη υπουργική συνάντηση του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το ΙΚ. «Ωστόσο δεν έχει νόημα να συναντηθούμε απλά για να κάνουμε μια συνεδρίαση, θέλουμε καταρχήν να δούμε τί μπορεί να προκύψει από αυτήν», «ποια επιπλέον πίεση μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων», τόνισε.

Συρία: Η Τουρκία θέλει την εξολόθρευση των Κούρδων σε απόσταση 500 χλμ.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Δεν απειλούνται φυλακές όπου κρατούνται Τζιχαντιστές

«Εξ όσων γνωρίζω, προς το παρόν, η τουρκική επιχείρηση και οι θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, της κουρδοαραβικής συμμαχίας) δεν έχουν φτάσει σε σημείο ώστε να απειλείται η ασφάλεια αυτών των καταυλισμών, που ουσιαστικά είναι στο ανατολικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν- Ιβ Λεντριάν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV και τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε, σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές, ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τα μέσα για να δημιουργηθεί μια δικαστική αρχή που θα μπορέσει να δικάσει στο σύνολό τους αυτούς τους μαχητές, περιλαμβανομένων και των Γάλλων», εξήγησε ο Λεντριάν.

Τέλος σημείωσε ότι εννέα Γαλλίδες έχουν δραπετεύσει από καταυλισμό που έλεγχαν οι Κούρδοι μετά την επέμβαση της Τουρκίας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top