Κατεχόμενα: 16χρονος Ελληνοκύπριος κατέβασε την τουρκική σημαία από σχολείο

Έσπασε την κορνίζα με τη φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς

Έντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει η κίνηση ενός 16χρονου μαθητή από το χωριό Λύση στα Κατεχόμενα της Κύπρου να κατεβάσει την τουρκική σημαία από το δημοτικό σχολείο του χωριού και να σπάσει την κορνίζα με τη φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς. 

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης όλα έγιναν την περασμένη Κυριακή, ανήμερα της εορτής της Παναγίας της Λύσης. Ο 16χρονος χωρίς να γίνει αντιληπτός μπήκε στο προαύλιο του σχολείου, σκαρφάλωσε στον ιστό και κατέβασε την τουρκική σημαία. Μπήκε μάλιστα μέσα σε αίθουσα του σχολείου και έσπασε την κορνίζα με τη φωτογραφία του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη. 

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν ωστόσο την κίνηση του μαθητή, ενώ οι κάτοικοι του χωριού γνωρίζουν ποιος είναι. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση ούτε από την τουρκοκυπριακή, ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Πάντως η είδηση αυτή ξύπνησε άσχημε μνήμες από τη 14η Αυγούστου 1996, όταν ο Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε πάνω στον ιστό, την ώρα που επιχειρούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στο οδόφραγμα της Δερύνειας. 

Τότε, μια ομάδα διαδηλωτών βρέθηκε εκεί για να αφήσει στεφάνια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Τάσος Ισαάκ. Τα αίματα άναψαν γρήγορα και το σημείο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων».

Ξεκίνησε πετροπόλεμος και ο Σολωμός Σολωμού ξέφυγε από τους Κυανόκρανους, πέρασε στη νεκρή ζώνη, ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία κι έπεσε νεκρός από τα πυρά Τούρκων ελεύθερων σκοπευτών. 

Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του και εκδικάστηκε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top