Νίκησε ο λαός του Χονγκ Κονγκ

Αποσύρθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

Μετά από μήνες βίαιων διαδηλώσεων η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ απέσυρε επίσημα το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, που είχε βυθίσει την πρώην βρετανική αποικία σε κρίση. 

Την Τετάρτη η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικο διάγγελμα της προς το λαό του Χόνγκ Κονγκ την απόφαση να αποσύρει οριστικά τον νόμο που επέτρεπε την απέλαση στην Κίνα όσων πολιτικών αντιφρονούντων είχαν βρει καταφύγιο στο αυτόνομο διοικητικά κρατίδιο.

Μία εντολή της κυβέρνησης της Κίνας, στην οποία ανήκει το Χονγκ Κονγκ, που αποτέλεσε αφορμή τον περασμένο Ιούνιο για την έκρηξη βίαιων  επεισοδιών μεταξύ εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι διαφωνούν με την επιβολή της κινεζικής κυριαρχίας στο νησί και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Έκτοτε και για τους επόμενους τρεις μήνες το Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική και κοινωνική κρίση που σημαδεύτηκε από ογκώδεις συγκεντρώσεις εκατομμύριων πολιτών, άγρια επεισόδια, βανδαλισμούς καταστημάτων και δημόσιων υπηρεσιών, αλλεπάλληλες καταγγελίες εκ μέρους των των διαδηλωτών για συλλήψεις μελών τους, δεκάδες τραυματισμούς ακόμα και δολοφονίες αντιφρονούντων από τις αστυνομικές δυνάμεις του Xoνγκ Κονγκ.

Συνεχίζονται οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ

Σε μία προσπάθεια να εξομαλύνει την κρίση η Κάρι Λαμ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού της διαγγέλματος την έναρξη του διαλόγου  μεταξύ αντιπροσωπειών της φιλοκινεζικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των διαδηλωτών, καθώς και την αντικατάσταση των επικεφαλής της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για κατάχρηση εξουσίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top