Βρετανία: Χάος στους σιδηροδρόμους εξαιτίας του καύσωνα

Επικίνδυνες οι μετακινήσεις - Ακυρώνονται δρομολόγια

καύσωνας

Σημαντικά προβλήματα έχει δημιουργήσει ο καύσωνας στη Βρετανία, μετατρέποντας τις μετακινήσεις με τρένο σε πραγματικό χάος.  

Πολλά δρομολόγια ακυρώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και επιβλήθηκαν όρια στην ταχύτητα των σιδηροδρόμων για την αποφυγή ατυχημάτων. Οι επιβάτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ αν κάποιος έχει προγραμματίσει αυτές τις μέρες να κάνει ταξίδι με τρένο (ακόμα και για να μεταβεί σε κάποιο αεροδρόμιο), θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα τη διαδρομή του, για να αποφύγει τυχόν καθυστερήσεις.

Γιατί όμως ο καύσωνας επηρεάζει τόσο τα τρένα στη Βρετανία;

Η θερμοκρασία των σιδερένιων γραμμών μπορεί να σκαρφαλώσει ακόμα και 20 βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία που επικρατεί γύρω τους. Όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου στο περιβάλλον, τότε η θερμότητα στις ράγες αγγίζει τους 60 βαθμούς. Αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στο μέταλλο, το οποίο διαστέλλεται και μπορεί να καμφθεί. 

Το ίδιο ισχύει και για τις εναέριες ηλεκτρικές γραμμές, οι οποίες μπορεί να «κρεμάσουν» με αποτέλεσμα να καταστραφούν από τα τρένα.

Εκτός όμως από τα προβλήματα πάνω στα μέταλλα, υπάρχει κίνδυνος και για το έδαφος κάτω από τις ράγες, το οποίο λόγω της ξηρασίας μπορεί να υποχωρήσει, δημιουργώντας λακκούβες. Σε αυτή την περίπτωση, η ταχύτητα του τεράστιου οχήματος πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. 

Ανάλογα με το κλίμα της χώρας στην οποία κινείται το τρένο, γίνονται ειδικοί έλεγχοι, τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να προσαρμόζεται απόλυτα το όχημα στις καιρικές συνθήκες. 

Οι βρετανικές γραμμές είναι συνήθως κατασκευασμένες από ξύλο, ενώ τα σιδηροδρομικά δίκτυα σε άλλες χώρες με έντονα καιρικά φαινόμενα χρησιμοποιούν πλάκα από σκυρόδεμα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τη συστολή. Το κομμάτι του σκυροδέματος κοστίζει τέσσερις φορές περισσότερο.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι μια τέτοια κατασκευή δεν θα ήταν οικονομικά αποδοτική καθώς δεν παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Πώς θα αποφευχθεί ένα ατύχημα;

Οι ακυρώσεις δρομολογίων και οι περιορισμοί ταχύτητας είναι σίγουρα δύο τρόποι που προλαμβάνουν έναν πιθανό εκτροχιασμό. 

Ειδικά εξειδικευμένες ομάδες παρακολουθούν τις γραμμές και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να βάψουν ορισμένα σημεία με άσπρο χρώμα, το οποίο μειώνει τη θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς Κελσίου.  

Όσο πιο εμφανή γίνονται τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, τόσο πιθανότερο είναι για τη Βρετυανία να βιώσει περιόδους αυξημένου καύσωνα. Το γεγονός αυτό θα εντείνει τη δυσλειτουργία των σιδηροδρόμων αν δεν παρθούν άμεσα πιο δραστικά μέτρα.  

Το δίκτυο σιδηροδρόμων δημοσίευσε το σχέδιο που ακολούθησε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης του 2017. Μεταξύ των ερωτήσεων που εξετάζει, είναι εάν θα μπορούσε τελικά να καταστεί οικονομικά αποδοτικότερο να δαπανώνται τώρα χρήματα για την αντιμετώπιση της θερμότητας ώστε να αποφευχθεί το κόστος επισκευών και αποζημίωσης για τους πληγέντες επιβάτες στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top