Ευρωπαϊκή πηγή: Eπιτυχής γεώτρηση του «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ

Η αναφορά του Ερντογάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον Μητσοτάκη

Εδώ και μέρες το Φατίχ βρισκόταν μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ κι έκανε γεωτρήσεις, σύμφωνα με τους Τούρκους. Ξαφνικά κυκλοφόρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η είδηση ότι χτύπησε κοίτασμα που φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. 

Δείτε όλο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος σε Ελλάδα και Κύπρο;

«Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι σημαντικές διότι πρώτα από όλα τα γεωτρύπανα και το Γιαβουζ και το Φατιχ στις θέσεις Finiki 1 και Karpas 1 έχουν περικυκλώσει την Κύπρο μαζί με το Μπαρμπαρός», σημειώνει ο Αθανάσιος Δρούγος διεθνολόγος-γεωστρατηγικός αναλυτής.

«Το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα», αναφέρει από την πλευρά του ο Ερντογάν. 

Την ίδια ώρα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης παραλάμβανε την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων. Συγκαλεί την Τρίτη εκτάκτως συμβούλιο αρχηγών.

Ωμός ο Τσαβούσογλου για τα κοιτάσματα στην Κύπρο

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επανέρχεται απειλητικός.

Αν απορριφθεί η πρόταση για σύσταση επιτροπής με στόχο την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού,  η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη όπως έχει προγραμματιστεί.

Παράλληλα, μιλώντας σε διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς  ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συζητηθούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top