O κόκορας Μορίς και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Πώς μετατράπηκε σε σύμβολο της αγροτικής ζωής και παγκόσμιο σταρ

κοκορας

Στο εδώλιο βρέθηκε και πάλι η υπόθεση του Μορίς, του κόκορα που… από το πουθενά, έγινε παγκόσμιος σταρ και σύμβολο της αγροτικής ζωής, με την περιπέτειά του να φτάνει μέχρι τους «New York Times».

Ο πετεινός που ζει σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των γειτόνων του οι οποίοι τον κατηγορούν για παρενόχληση, επειδή τους ξυπνάει πολύ νωρίς κάθε πρωί.

Κατά την διάρκεια της δίκης ο Μορίς ήταν «κουρασμένος» και δεν παρέστη. Απόντες ήταν όμως και οι κατήγοροι, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που προσπαθεί να «φιμώσει» τον Μορίς.

Αντί για τον Μορίς, στο δικαστήριο πήγαν για να τον στηρίξουν η Πομπαντούρ και ο Ζαν-Ρενέ, μια πουλάδα και ένας γιγαντιαίος κόκορας ράτσας Μπράχμα. Παρούσα και η ιδιοκτήτρια του «ενοχλητικού» πτηνού, η Κορίν Φεσό.

Τι έχει συμβεί με τον Μορίς

Ο πετεινός, μόνιμος κάτοικος του Σεν-Πιερ ντ' Ολερόν, ξυπνά κάθε μέρα πολύ πρωί, με τα «κοκορίκο» του πριν ακόμη ξημερώσει ο ήλιος, να ενοχλούν τους ιδιοκτήτες μιας γειτονικής, εξοχικής κατοικίας. 

Ο δικηγόρος τους, ο Βενσάν Ιμπερντό, επιμένει ότι δεν πρόκειται για μια διένεξη «της πόλης εναντίον της υπαίθρου» αλλά για ένα πρόβλημα ηχορύπανσης, όπως αυτή που προκαλείται από τα γαυγίσματα των σκύλων, τα κλάξον των αυτοκινήτων και τη δυνατή μουσική.

«Το Σεν-Πιερ ντ' Ολερόν είναι η μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού ντ'Ολερόν, με περίπου 7.000 κατοίκους τον χειμώνα και 35.000 το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό, οι πελάτες μου ζουν σε μια ζώνη που έχει χαρακτηριστεί προαστιακή. Δεν έχει καμία σχέση με την εξοχή», είπε, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ αστών και χωρικών. «Οι πελάτες μου δεν απαγορεύουν στον κόκορα να λαλεί, θέλουν μόνο να είναι ήσυχοι το πρωί, μεταξύ 6.30-8.30», τόνισε.

«Είμαι κατάπληκτος. Δεν είχα καταλάβει ότι οι ενάγοντες πήγαν να αγοράσουν ένα αστικό σπίτι στο νησάκι Ολερόν», απάντησε ειρωνικά ο δικηγόρος του Μορίς, Ζιλιέν Παπινό. «Μπορούμε να ξεφορτωθούμε το κοτέτσι. Αλλά στη θέση του θα υπάρχουν μετά οι κιούρτοι που χρησιμοποιεί για το ψάρεμα ο Ζακί, ο σύζυγος της Κορίν Φεσό. Αν οι γείτονες αντέχουν τη μυρωδιά...», συνέχισε, για να καταλήξει: «Τα κοτέτσια υπήρχαν πάντα. Από τους 40 γείτονες, μόνο δύο διαμαρτύρονται».

Για την ιδιοκτήτρια του Μορίς, «η ύπαιθρος έχει δικαίωμα στον θόρυβό της, οι κόκορες έχουν δικαίωμα να λαλούν» και άλλωστε τα κακαρίσματα «δε συνεχίζονται επ' άπειρον». «Ο πετεινός μου δεν μ' ενοχλεί, λαλάει και εγώ λέω ότι κάνει καλά και ζήτω η φύση!», πρόσθεσε.

Στο ακροατήριο υπήρχαν αρκετοί υποστηρικτές του Μορίς. Μεταξύ αυτών και μια οικογένεια από την Κόστα Ρίκα που περνάει τις διακοπές της σε ένα γειτονικό σπίτι.

Η πτηνοτρόφος Ορελιά Σαν-Βοζέλ, που συνόδευε τους «φιλαράκους» του Μορίς, την Πομπαντούρ και τον Ζαν-Ρενέ, εξήγησε ότι ήθελε να παραστεί στη δίκη γιατί φοβάται πως η απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει δεδικασμένο.

Αφότου πήρε διαστάσεις η υπόθεση, 155.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει δύο κείμενα υποστήριξης στον Μορίς. Μάλιστα ο Μπρουνό Ντιονίς ντι Σεζούρ, ο δήμαρχος του Γκαζάκ, μιας κοινότητας 400 κατοίκων στη νοτιοδυτική Γαλλία, είπε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για να ανακηρυχθούν οι «θόρυβοι» της εξοχής «εθνική κληρονομιά».

Το ζευγάρι των συνταξιούχων θα αναγκαστεί να υπομείνει τον Μορίς και τα κοκορίκο του όλο το καλοκαίρι, αφού το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του τον Σεπτέμβριο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top