Στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα οι S-400

"Θα υπάρξουν κυρώσεις" υπενθυμίζουν οι ΗΠΑ

Με απειλές και λεονταρισμούς απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει από το εξοπλιστικό παζάρι. Οι πρώτοι S-400 θα φτάσουν στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλει αναβάθμιση των ελληνικών F-16.

O επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε σήμερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, ενώ  συνεχίζεται η αντιπαράθεση Άγκυρας - Ουάσιγκτον, με τις ΗΠΑ να επιμένουν στην επιβολή κυρώσεων.

«Θα δείτε μόλις περάσει η εβδομάδα. Ο πρόεδρος μας έχει μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήδη πέρασε. Την επόμενη εβδομάδα θα δείτε να υλοποιείται η συμφωνία για τους S-400». 

Στα τέλη Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η παράδοση των S-400 αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ερντογάν: «Κλοπή» η εξαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Επιστρέφοντας από την Κίνα, επέστρεψε στο θέμα τονίζοντας ότι εάν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν στην Τουρκία τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 θα πρόκειται για «κλοπή».

«Αν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης είναι τακτικός στις πληρωμές του πώς μπορείς να μην του δώσεις τα προϊόντα του; Αυτό θα λεγόταν κλοπή», τόνισε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet».

«Έχουμε κάνει συμφωνία για την αγορά 116 F-35. Δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή. Παράγουμε κάποια μέρη στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο συνδυασμός  F-35 και S-400 είναι μια αξεπέραστη οπλική δυνατότητα που δίνει την ευκαιρία στον Ερντογάν να αναδείξει την χώρα του σε περιφερειακή δύναμη. Κάθε ένα από τα F-35  στοιχίζει 85 εκ. δολάρια. Η Τουρκία έχει παραγγείλει 100  που σημαίνει 8,5 δις σε μια ασθμαίνουσα οικονομία. Όσο για το κόστος πτήσης; 35.000 δολάρια  για μια ώρα πτήσης
 

Νέο μήνυμα από ΗΠΑ στην Τουρκία

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η παράδοση των S-400 στην Τουρκία, επανέλαβε σήμερα για μία ακόμη φορά, ότι η Άγκυρα θα υποστεί πραγματικές και αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας στο πρακτορείο TASS τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε τα εξής: «Οι ΗΠΑ με συνέπεια και σαφήνεια δηλώνουν ότι η Τουρκία, εάν αποκτήσει τους S-400, θα υποστεί πραγματικές και αρνητικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων θα είναι η μη παραλαβή των μαχητικών F-35 και η αποπομπή της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 καθώς και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act» (CAATSA-νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων-σ.σ.).
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top