Ερντογάν: «Ξέρουμε να μιλάμε τη γλώσσα με την οποία θα καταλάβουν»

Τσαβούσογλου: «Αν τολμήσουν, θα πάρουν απάντηση όπως στο παρελθόν»

 «Αν δεν αναγνωρίσουν τη νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ξέρουμε κι εμείς να μιλάμε την γλώσσα με την οποία θα καταλάβουν», δήλωσε ο Ερντογάν από την Κίνα πριν αναχωρήσει για την Τουρκία.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο του δικαίου. Και από εδώ και πέρα θα προσπαθήσουμε με αυτό τον τρόπο. Αλλά αν υπάρξει μη αναγνώριση της νομιμότητας, τότε ξέρουμε κι εμείς να μιλάμε με εκείνη τη γλώσσα την οποία θα καταλάβουν όποια και να είναι». 

Ο Ερντογάν τόνισε «δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό η αναγνώριση δικαιωμάτων για τους εαυτούς τους τα οποία δεν είναι νόμιμα. Άλλωστε η ‘νότια Κύπρος’ μέχρι σήμερα δεν κινήθηκε ποτέ με βάση το δίκαιο. Η «διοίκηση Νοτίου Κύπρου» η οποία εντάχθηκε ύπουλα στην ΕΕ προσπαθεί να εκφοβίσει την  Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από τη δύναμη που λαμβάνει από εκεί. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται ειλικρινά», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Υποστήριξε ακόμα ότι «η πιο μεγάλη αδικία εναντίον της «ΤΔΒΚ» έγινε στο Μπούργκεστον». «Παρόλο που είπε όχι στο δημοψήφισμα, η ‘νότια Κύπρο’ εντάχθηκε στην ΕΕ. Η ‘βόρεια Κύπρο’ παρόλο που είπε ναι δεν εντάχθηκε. Στο θέμα της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ δεν δόθηκαν τα χρήματα που έπρεπε στην ‘βόρεια Κύπρο’. Τώρα εμείς πως να εμπιστευτούμε την ΕΕ? Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Αυτοί είναι όλοι σφετεριστές. Και εδώ αυτό έχουν κάνει», ανέφερε. 

Τσαβούσογλου: «Αν τολμήσουν, θα πάρουν απάντηση όπως στο παρελθόν»

«Δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας, και αν το τολμήσουν θα πάρουν την απάντηση όπως πήραν και στο παρελθόν», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι TRT Haber, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ότι «για μας αυτού του είδους οι απειλές της Ε/κ διοίκησης δεν έχουν κανένα νόημα».

«Ξέρουν και αυτοί ότι δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας, και αν το τολμήσουν θα πάρουν την απάντηση τους όπως έγινε και στο παρελθόν. Επομένως στην πραγματικότητα και εκείνοι γνωρίζουν τα ορία τους αλλά λόγω εσωτερικής πολιτικής κάνουν τέτοιες εργασίες. Πηγαίνουν στην ΕΕ και προσπαθούν να τους κάνουν να πάρουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν τα κατάφεραν. Επειδή σε αυτό το θέμα εμείς κάναμε τις απαραίτητες ενημερώσεις», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι έστειλαν επιστολές στη Ύπατη Αρμοστή της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, στους ΥΠΕΞ της ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Δείτε εδώ το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star

Όπως είπε αυτό δεν το έκαναν για να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν αλλά εξήγησαν τα πολιτικά και νομικά τους επιχειρήματα. «Όλα τα βήματα που έχουμε κάνει είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο και μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει τί μπορεί να κάνει εντός της υφαλοκρηπίδας της», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ανέφερε ότι καθήκον της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ γι’ αυτό και θα κάνουν τις γεωτρήσεις τους στις περιοχές που τους έχει αδειοδοτήσει το ψευδοκράτος. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο λόγος που η κατάσταση έφτασε μέχρι εδώ είναι επειδή παρά τις πολλές προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς, η Ε/Κ πλευρά χωρίς να δώσει εγγυήσεις ότι θα διαμοιραστεί το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί, ξεκίνησε γεωτρήσεις. «Ο ίδιος ο Ε/Κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη παραδέχτηκε ότι οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα εκεί. Έχουν δικαιώματα εκεί οι Τ/Κ ? , τον ρώτησα. Ναι έχουν , μου είπε. Τότε γιατί δεν τα θέτεις υπό εγγύηση? Τώρα δεν μπορώ, είπε. Τότε πότε? Όταν αρχίσει η πώληση, είπε. «Νίκο του είπα, αν τώρα δεν μπορείς να το εγγυηθείς τότε ποια είναι η εγγύηση ότι θα τα εγγυηθείς όταν αρχίσεις να πουλάς? Δεν απαντά τίποτα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε «το λέμε καθαρά, ή το εγγυάστε η έχουμε τα γεωτρύπανά μας και ξεκινούμε κι εμείς».

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top