Γιατρός έκανε εξωσωματικές με δικό του σπέρμα - Δεν το γνώριζαν τα ζευγάρια

Συγκλονίζει το σκάνδαλο στον Καναδά

έγκυος γυναίκα

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη στον Καναδά από την αποκάλυψη πως γιατρός εξειδικευμένος στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιούσε δικό του σπέρμα. 

Ο γιατρός διεγράφη από τον ιατρικό σύλλογο, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, όχι μόνο χρησιμοποιούσε δικό του σπέρμα, αλλά και σπέρμα άλλων δωρητών χωρίς να το γνωρίζει το ζευγάρι. 

Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούσε το σπέρμα άλλου δότη από αυτόν που είχε επιλεγεί από τους ασθενείς του και μάλιστα αυτό γινόταν για δεκαετίες ολόκληρες. 

Οι ενέργειες του Μπέρναρντ Νόρμαν Μπάρουιν, ο οποίος σήμερα είναι 80 ετών, κρίθηκαν αποτρόπαιες και κατακριτέες από την πειθαρχική επιτροπή του ιατρικού συλλόγου του Οντάριο, η οποία τον διέγραψε και του επέβαλε πρόστιμο 6.700 ευρώ περίπου. 

«Προδώσατε την εμπιστοσύνη των ασθενών σας και με τις ενέργειές σας επηρεάσατε επώδυνα ανθρώπους και τις οικογένειές τους και προκαλέσατε ανεπανόρθωτη βλάβη που θα επηρεάσει αρκετές γενιές», υπογραμμίζει ο ιατρικός σύλλογος στην απόφασή του.

Ο γιατρός δεν παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως. Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι δε θα προσφύγει κατά της ποινής. 

Ο Μπάρουιν είχε σταματήσει να ασκεί την ιατρική από το 2014, έπειτα από μια πρώτη πειθαρχική δίωξη που του είχε ασκηθεί. Τότε είχε κριθεί ένοχος για την υποβολή σε εξωσωματική γονιμοποίηση τριών γυναικών με το σπέρμα άλλου δότη κι όχι με αυτό του συζύγου/συντρόφου της γυναίκας ή αυτό του δότη που είχε επιλεγεί από πριν, επικαλούμενος εκείνη την εποχή εσφαλμένο χειρισμό.

Από τότε όμως όλο και περισσότερα ζευγάρια προσέφυγαν εναντίον του, καθώς εκτιμάτε πως η σύλληψη περίπου 50 – 100 μωρών έγινε με τη χρήση σπέρματος άλλου δότη από τον σύζυγο/ σύντροφο ή αυτόν που είχε προεπιλεγεί. Όσο για τις περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα, αυτές ανέρχονται σε 11. 

Οι πρακτικές αυτές του Νόρμαν Μπάρουιν ήρθαν στο φως όταν ένα από τα παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση αναζήτησε τον βιολογικό του πατέρα μέσω τεστ DNA. 

Η Ρεμπέκα Ντίξον εξήγησε στην πειθαρχική επιτροπή ότι πριν από τρία χρόνια έμαθε σε ηλικία 25 ετών ότι ο Μπάρουιν ήταν ο βιολογικός της πατέρας. Η νεαρή γυναίκα είπε ότι αισθάνθηκε «αποστροφή» και ένοιωθε ότι ήταν «μολυσμένη».

Τώρα όσον αφορά τη μητέρα της, «αυτή έπρεπε να χωνέψει το γεγονός ότι κάτι έγινε στο σώμα της εν αγνοία της ή παρά τη θέλησή της» σημείωσε η Ρεμπέκα Ντίξον. 

«Έχω καταλήξει να ψάχνω ανθρώπους που μου μοιάζουν και που μπορεί να είναι ετεροθαλείς αδελφοί ή αδελφές μου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι έχει ήδη βρει 15 και ότι πιστεύει πως θα βρει κι άλλους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top