Θερμό «κύμα» καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή του

καύσωνας στην Ευρώπη

Ισχυρό «κύμα» καύσωνα αναμένεται να σαρώσει την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. 

Θερμές αέριες μάζες φτάνουν από την Αφρική, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα σε όλη την Ευρώπη, που θα διατηρηθούν πιθανόν για ολόκληρη την εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τους Ισπανούς μετεωρολόγους τα θερμόμετρα θα σκαρφαλώσουν σε όλη τη χώρα στους 35 βαθμούς Κελσίου, σε μερικές περιοχές ακόμα και στους 40, ενώ το «κύμα» καύσωνα θα σαρώσει έως τις 30 Ιουνίου και δεν αποκλείεται να παραταθεί και έως τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. 

Οι βελγικές αρχές προειδοποίησαν επίσης τους πολίτες για «ισχυρό κύμα ζέστης» που θα σαρώσει από την Τρίτη τη χώρα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 34 και 35 βαθμούς Κελσίου. 

Νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται και στη Γερμανία, όπου ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» 40άρια. Οι άνεμοι που πνέουν από τη Σαχάρα φέρνουν μαζί τους και απίστευτη ζέστη, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο καύσωνας θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα. 

Ίδιο σκηνικό και στη Γαλλία, με τις αρχές να βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση καύσωνα 3ου βαθμού στης 4βαθμη κλίμακα που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των ηλικιωμένων, των ασθενών, των παιδιών και των αστέγων. 

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει πως το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και 40 βαθμούς Κελσίου, μέχρι και στο Παρίσι, ενώ οι αρχές φοβούνται επανάληψη του καύσωνα του 2003, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 15.000 ανθρώπους. 

Στην αντίπερα όχθη το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αναμένεται να «χτυπηθεί» από σφοδρές καταιγίδες με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ταυτόχρονα όμως θα επικρατήσει «ζέστη, υγρασία και αστάθεια».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top