Αυτός είναι ο νέος αντίπαλος του Ερντογάν – Τον είχε υποτιμήσει

Νευρική η Άγκυρα για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου

ερντογαν

Ο νέος αντίπαλος του Ερντογάν ονομάζεται Εκρέμ Ιμάμογλου και προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στον Πρόεδρο της Τουρκία ενόψει των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου περίπου δέκα εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν τον νέο δήμαρχο της Πόλης.

«Η εκλογή του Δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων σε όλη την Τουρκία» γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Ο Ιμάμογλου που είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης, προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων ήταν, ίσως, η τελευταία προσπάθεια του Γιλντιρίμ αλλά και του Ερντογάν να ανατρέψουν το κλίμα, αλλά πολιτικοί αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι δεν κατάφερε κάτι θεαματικό που να αλλάζει τα δεδομένα.

AP Photo/Emrah Gurel

Ο 49χρονος Ιμάμογλου είχε κερδίσει οριακά τον Γιλντιρίμ στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μαρτίου. Κάτω από την πίεση του ΑΚΡ, η εκλογική επιτροπή διέταξε την επανάληψη των εκλογών για τις 23 Ιουνίου. «Μια νέα ήττα του AKP στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη στην Τουρκία θα έπληττε πολύ την εξουσία του Ερντογάν», τονίζουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ .

«Η τηλεοπτική μονομαχία θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία για την εκλογική απόφαση», είχε δηλώσει, άλλωστε, ο Ερντογάν λίγο πριν την εκπομπή.

«Ιστορικό βράδυ» χαρακτήρισε ο συντονιστής του debate Ισμαήλ Κουτσούκαγια την τηλεμονομαχία. Για πρώτη φορά εδω και 17 χρόνια ένας υποψήφιος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)- και του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εμφανίστηκαν μαζί μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα ένας εναντίον του άλλου.

Ο πριν από έξι μήνες άγνωστος αντίπαλος του Ερντογάν

Η εκλογική εκστρατεία του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

«Ο πριν απο έξι μήνες ελάχιστα γνωστός Ιμάμογλου είναι ένα απροσδόκητο καλό για το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα και ένα σοκ για το AKP, το κυβερνών κόμμα», τονίζουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Ιμάμογλου έχει ένα προβάδισμα αρκετών ποσοστιαίων μονάδων μπροστά από τον Γιλντιρίμ, παρόλο που ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας που επιστρατεύθηκε από τον Ερντογάν για το μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινουπολης, έχει τα περισσότερα από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στο πλευρό του.

AP Photo/Emrah Gurel

Ο 48χρονος Ιμάμογλου θεωρείται μεγάλο πολιτικό ταλέντο. Πρώην δήμαρχος της περιοχής Μπελίκντουτσου της Κωνσταντινούπολης, ο Ιμάμογλου έχει γίνει η ελπίδα της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την Τουρκία. «Η εξαιρετικά αμφισβητούμενη απόφαση για επανάληψη των εκλογών του δημάρχου έδωσε στον Ιμάμογλου την αίγλη του ...θύματος, την οποία χρησιμοποιεί έξυπνα», τονίζουν πολιτικοί αναλυτές στο ΑΠΕ/ΜΠΕ. «Ο Ιμάμογλου είναι η ελπίδα», είναι το σλόγκαν του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Επιπλέον, πιστός μουσουλμάνος ο Ιμάμογλου μπορεί να προσεγγίσει πολύ διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, παρά το ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα στο εκλογικό σώμα. Σε αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες συγκαταλέγονται οι υποστηρικτές του δικού του κοσμικού κόμματος CHP καθώς και οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της Κωνσταντινούπολης, αλλά και οι Κούρδοι. «Το πολιτικό ταλέντο του Ιμάμογλου είναι ήδη συγκρίσιμο με εκείνο του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κατά τα πρώτα έτη μετά την προσχώρησή του στο ΑΚΡ το 2002, αναδείχθηκε ηγέτης της Τουρκίας υιοθετώντας μια ρεαλιστική στάση, προβάλλοντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μηνύματα ανοχής.

Τον είχε υποτιμήσει ο Ερντογάν

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το ΑΚΡ και ο ίδιος ο Ερντογάν υποτίμησαν εσφαλμένα την απόφαση να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», γράφει το γερμανικό Der Spiegel και εξηγεί: «Μέσα σε λίγους μήνες ο Ιμάμογλου εξελίχθηκε στις συνειδησεις των ψηφοφόρων από έναν άγνωστο τοπικό πολιτικό σε ελπίδα πολλών εκατομμυρίων Τούρκων σε όλη τη χώρα. Κάποιοι βλέπουν τον οικογενειάρχη που ο ίδιος αποκαλείται "Ekrem Abi" (Μεγάλος Αδελφός Εκρέμ), ακόμη και ως ο μελλοντικός αμφισβητίας του Ερντογάν».

Η αισιοδοξία του Ιμάμογλου είναι μεγάλη. Το μήνυμά του, «ναι μπορούμε», βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εκστρατεία του φόβου που κήρυξε ο Ερντογάν στις 31 Μαρτίου, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ως θέμα «εθνικής επιβίωσης». Ωστόσο, καθώς η τουρκική λίρα υποτιμάται συνεχώς και η ανεργία αυξάνεται, πολλοί ψηφοφόροι ενδιαφέρονται λιγότερο για τις εικαζόμενες συνωμοσίες εναντίον του έθνους και περισσότερο για την τιμή του κρεμμυδιού.

Το κόμμα του Ερντογάν βρίσκεται τώρα στην άμυνα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, η αντιπολίτευση ξαφνικά θέτει τον τόνο και τα θέματα. Δεν πρόκειται λοιπόν για τα μεγάλα ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής, αλλά για τη φτώχεια, την ανεργία και την παιδική μέριμνα.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top