Αλαμπάμα: Προτείνει χημικό ευνουχισμό για τους παιδεραστές

Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε άλλες πολιτείες

Σκιά σε κελί φυλακής

Η Αλαμπάμα ετοιμάζεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον χημικό ευνουχισμό πριν από την αποφυλάκιση προσώπων, που έχουν καταδικαστεί για παιδεραστία, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που ισχύει ήδη σε πολλές άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Το κοινοβούλιο της Αλαμπάμα υιοθέτησε έναν νόμο που υποχρεώνει όλους τους κρατούμενους άνω των 21 ετών, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο κάτω των 13 ετών, να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν το επίπεδο της τεστοστερόνης πριν αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους. Η «θεραπεία» αυτή θα συνεχίζεται μέχρι να κριθεί από δικαστήριο ότι δεν είναι πλέον αναγκαία. Αν ο καταδικασθείς τη διακόψει μόνος του, τότε θα οδηγείται πίσω στη φυλακή. Οι κρατούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους τα φάρμακα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

Ο νόμος δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τη Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια Κέι Άιβι. Ο βουλευτής Στίβεν Χερστ, που πρότεινε αυτήν την αλλαγή στον νόμο, εξήγησε ότι ήθελε «μια τιμωρία που να αντιστοιχεί στο αδίκημα», υποστηρίζοντας ότι ο χημικός ευνουχισμός θα αποτελέσει «μέτρο αποτροπής».

Βελόπουλος: Τείχος 6 μέτρων στον Έβρο και θανατική ποινή στους παιδεραστές

Παρ’ όλ’ αυτά, κάποιοι επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του χημικού ευνουχισμού, υπογραμμίζοντας ότι η παιδεραστία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της σεξουαλικής ορμής, αλλά είναι μια σύνθετη ψυχοσεξουαλική διαταραχή. Άλλοι επισημαίνουν ότι, μολονότι είναι αναστρέψιμος, ο χημικός ευνουχισμός έχει επιπτώσεις που δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες, για παράδειγμα στην εμφάνιση του ατόμου.

Σε νομικό επίπεδο, ορισμένοι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν ότι  το μέτρο αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα που απαγορεύει τις «βάναυσες και ασυνήθιστες» ποινές.

Η Καλιφόρνια υιοθέτησε ένα παρόμοιο μέτρο το 1996 και ακολούθησαν πολλές ακόμη Πολιτείες (Φλόριντα, Τζόρτζια, Λουιζιάνα).
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top