Πέθανε ο αρχιτέκτονας της περίφημης γυάλινης πυραμίδας στον Λούβρο

Σε ηλικία 102 ετών

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 102 ετών ο διάσημος αρχιτέκτονας Τσεν Τσουνγκ Πέι και δημιουργός της περίφημης γυάλινης πυραμίδας στο Μουσείο του Λούβρου.

Ο γιος του δήλωσε στους New York Times ότι ο πατέρας του πέθανε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

O διάσημος αρχιτέκτοναςΤσεν Τσουνγκ Πέι/ Φωτογραφία: AP

Ο Κινεζοαμερικανός Γιου Μιν Πέι εκτός  από τη γυάλινη πυραμίδα στην είσοδο του Λούβρου, είχε σχεδιάσει τον ουρανοξύστη της Bank of China στο Χονγκ Κονγκ και την προεδρική βιβλιοθήκη του Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη των ΗΠΑ.

Ο Πέι, ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, ήταν ταγμένος στο μοντερνισμό σε όλη του τη ζωή. Αν και κανένα από τα κτίρια του δεν μπορεί να θεωρηθεί παραδοσιακό ή παλιομοδίτικο, η εκδοχή του μοντερνισμού που πρέσβευε – με την απλή γεωμετρία και τις πολλές γωνίες – θεωρείτο από πολλούς, ακριβώς αυτό σε σύγκριση με τις νεότερες αρχιτεκτονικές τάσεις.

Στις 29 Μαρτίου, η Πυραμίδα – σύμβολο του Παρισιού γιόρτασε 30α γενέθλιά της. Η γυάλινη και μεταλλική δομή ύψους περίπου 70 ποδιών εγκαινιάστηκε το 1989. Όταν το έργο ανακοινώθηκε το 1984 προκάλεσε διαμάχες, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι έμβλημα του Λούβρου και φωτογραφίζεται από πλήθος τουριστών καθημερινά.

Τουρίτστες φωτογραφίζονται στην πυραμίδα του Λούβρου/ Φωτογραφία: AP

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top