«Γιορτή της Χαράς» διοργανώνει η Βιέννη – Τι συμβολίζει

«Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος»

γιορτη της χαρας βιεννη

Με τη «Γιορτή της Χαράς» θα γιορτάσει σήμερα η Βιέννη τα 74 χρόνια από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από το Ναζισμό, με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαίου του 1945.

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά χιλιάδες κόσμου αναμένεται να δώσουν «το παρών» στην καθιερωμένη πλέον μεγάλη υπαίθρια δωρεάν συναυλία, την οποία δίνει η ξακουστή «Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης» στην τεράστια Πλατεία των Ηρώων, στο κέντρο της πόλης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και κεντρικό ομιλητή τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης Σαούλ Σπίλμαν. 

Τον συντονισμό της «Γιορτής της Χαράς» έχει αναλάβει η διάσημη Αυστριακή ηθοποιός Καταρίνα Στέμπεργκερ, γνωστή και ως συνιδρυτής της αυστριακής πρωτοβουλίας «Η Ελλάδα ανθίζει», για την προβολή της πραγματικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Σαν σήμερα παραδόθηκε άνευ όρων η ναζιστική Γερμανία

Η «Γιορτή της Χαράς» πραγματοποιείται για έβδομη στη σειρά χρονιά, εκεί όπου πριν από 81 χρόνια, τον Μάρτιο του 1938, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωνε επίσημα την προσάρτηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αυστρίας, στο ναζιστικό γερμανικό, Τρίτο Ράιχ, με την Πλατεία των Ηρώων να παραμένει έτσι επί δεκαετίες στιγματισμένη από τις εικόνες με τα επευφημούντα πλήθη που είχαν συγκεντρώσει οι ναζιστές για την υποδοχή του «φύρερ».

Μόνο το 1993, με την διοργάνωση από τον διάσημο Αυστριακό καλλιτέχνη Αντρέ Χέλερ της τεράστιας διαδήλωσης «Θάλασσα του φωτός» κατά της ξενοφοβίας και κατά του ρατσισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, η Πλατεία φάνηκε να απαλλάσσεται από αυτό το στίγμα.

Όμως στην Πλατεία των Ηρώων, εδώ και πολλά χρόνια, ακριβώς στις 8 Μαίου κάθε χρόνο, οι παγγερμανιστικοί σύνδεσμοι, οι ακροδεξιές λεγόμενες «Αδελφότητες», με τη στήριξη του κοινοβουλευτικού ακροδεξιού εθνικιστικού -- και συγκυβερνώντος πλέον από τον Δεκέμβριο του 2017 -- Κόμματος των Ελευθέρων, φορώντας στολές με «συγγενικά» ή και καθαρά ναζιστικά σύμβολα και κρατώντας πυρσούς, τιμούσαν τη «μνήμη των νεκρών» τους, δηλαδή των μελών της Βέρμαχτ και των Ες-Ες.

Με την πρώτη «Γιορτή της χαράς», πριν από έξι χρόνια, κατά την οποία πολλές χιλιάδες επισκέπτες είχαν στείλει σε όλο τον κόσμο ένα τρανταχτό αντιφασιστικό μήνυμα «Ποτέ πια φασισμός-Ποτέ πια πόλεμος», είχε δοθεί ουσιαστικά ένα οριστικό τέλος στην συνέχιση αυτού του στιγματισμού της Πλατείας των Ηρώων από την Ακροδεξιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top