Με κυρώσεις απειλεί η Ευρώπη το Ιράν για τα πυρηνικό του πρόγραμμα

«Δε σκοπεύουμε να αποσυρθούμε» απαντά ο Υπουργός Εξωτερικών

ιραν πυρηνικα

Αποφασισμένη να επιβάλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν είναι η Ευρώπη, σε περίπτωση που η Τεχεράνη  ακυρώσει τμήμα της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις,.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB του Ιράν μετέδωσε την Δευτέρα ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει ένα τμήμα του πυρηνικού προγράμματός της που είχε διακοπεί, ως απάντηση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή. 

Ξεκαθάρισε όμως ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να αποσυρθεί με τη σειρά του από τη συμφωνία. 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ευρώπης. Πηγή της γαλλικής προεδρίας τόνισε ότι «δε θέλουμε να ανακοινώσει η Τεχεράνη  δράσεις που θα παραβίαζαν τη συμφωνία, επειδή στην περίπτωση αυτή εμείς οι Ευρωπαίοι θα ήμασταν αναγκασμένοι να επιβάλουμε και πάλι κυρώσεις, όπως ορίζουν οι όροι της συμφωνίας. Δε το θέλουμε αυτό και ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί δεν θα λάβουν αυτήν την απόφαση».

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, προσπαθούν να την διασώσουν, εν μέσω των εντεινόμενων πιέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ για να απομονωθεί η Τεχεράνη. Παράλληλα όμως και οι τρεις χώρες έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές το Ιράν ότι θα πρέπει να τηρήσει όλες τις πλευρές της συμφωνίας και ιδίως τους όρους που αφορούν την πυρηνική δραστηριότητά του.

«Στείλαμε μηνύματα στην Τεχεράνη λέγοντας ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, ότι πραγματικά θέλουμε να παραμείνουν (οι Ιρανοί) στη συμφωνία (...) και περάσαμε τα ίδια μηνύματα στους Αμερικανούς συμμάχους μας», πρόσθεσε η πηγή της γαλλικής προεδρίας. 

Υπουργός Εξωτερικών Ιράν: «Δε σκοπεύουμε να αποσυρθούμε»

Το Ιράν θα πάψει να εφαρμόζει κάποιες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε «εθελοντικά» εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εξαιτίας της ανικανότητας των υπολοίπων μερών να αντισταθούν στην πίεση των ΗΠΑ, αλλά δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), δήλωσε ο ιρανός ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χθες Τρίτη, η Τεχεράνη σχεδίαζε να ενημερώσει γραπτώς τα εναπομείναντα μέρη στη συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ πέρυσι - δηλαδή τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συμμάχους της Ουάσινγκτον, καθώς και τη Ρωσία και στην Κίνα - για τα σχέδιά της να «ελαττώσει τις δεσμεύσεις της» στο πλαίσιο του ΚΟΣΔ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top