Κύπριος ΥΠΕΞ: «Έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα στο πεδίο της Ε.Ε»

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει την προειδοποίηση στην Τουρκία περί ΑΟΖ

Δείτε τι είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" σήμερα το πρωί 

Σε συναγερμό τέθηκαν Λευκωσία, Αθήνα, ΕΕ και όχι μόνο, μετά την είδηση ότι το τουρκικό πλοίο «Πορθητής» ξεκίνησε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ένταση στην περιοχή να κλιμακώνεται επικίνδυνα.

«Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και από την ίδια την Ε.Ε. Οι ανακοινώσεις καταγράφονται και στέλνουν σαφέστατα μηνύματα. Εδώ και καιρό ετοιμαζόμαστε. Από κει και πέρα εδώ και καιρό ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τέτοιο ενδεχόμενο, δεν αναμέναμε να εκδηλωθεί για να εξετάσουμε πώς θα αντιδράσουμε. Εκεί που επικεντρώνεται η προσπάθειά μας είναι εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα κι εκεί είναι το πεδίο της Ε.Ε» είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Όχι σε γεωτρήσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ 

Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία: Σεβαστείτε την Κύπρο αλλιώς θα αντιδράσουμε 

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Η Λευκωσία δε μένει με σταυρωμένα χέρια                  

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει την προειδοποίηση στην Τουρκία περί ΑΟΖ

«Δε θα προβούμε σε εικασίες σχετικά με την κατάλληλη απάντηση», στην οποία αναφέρθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο μήνυμά της προς την Τουρκία το Σάββατο, και την προειδοποίηση να απέχει από κάθε παράνομη ενέργεια στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, δήλωσε σήμερα η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Μάγια Κοτσίγιανιτς. 

Η Κοτσίγιανιτς, κληθείσα να διευκρινίσει και να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκεκριμένη φράση στην επίσημη δήλωση του Σαββάτου, σημείωσε ότι δε θα μπει σε εικασίες και επεσήμανε ότι «οι διπλωματικές επαφές και η σχετική εμπλοκή θα συνεχιστεί». 

H αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ επανέλαβε δημόσια τη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου Φ.Μογκερίνι και σημείωσε ότι θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη. «Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» (Μάρτιος 2018). Η Μ.Κοτσίγιανιτς σημείωσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις και της ζητά να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση για ανάληψη κατάλληλης δράσης σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Βέλγιο- Βρυξέλλες, του Αθανάσιου Αθανασίου        

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top