Το ΝΑΤΟ έγινε 70 ετών και η Ρωσία… του έστειλε ευχές

Η Βορειοατλαντική συμμαχία δημιουργήθηκε το 1949

Συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Τις ευχές της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) έστειλε η Ρωσία με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυσή του.

«Τι θα ήθελα να ευχηθώ στο ΝΑΤΟ, αυτές τις μέρες των γενεθλίων του; Ασφαλώς εσωτερική ηρεμία, να εκνευρίζεται λιγότερο και να μην κυριεύεται από έμμονες ιδέες και φοβίες. Και φυσικά θα ήθελα να του ευχηθώ να αποκτήσει σοφία», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα

«Η Βορειοατλαντική Συμμαχία κάνει τα πάντα, για να καταλάβει την θέση της κύριας γεωπολιτικής απειλής», πρόσθεσε η Ζαχάροβα, σημειώνοντας πως οι μέθοδοι της Συμμαχίας δεν άλλαξαν.

«Η κλιμάκωση της έντασης σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο δεν είναι επιλογή της Ρωσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εταιρικές σχέσεις με αυτόν τον οργανισμό», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

ΝΑΤΟ: Η ένταξη, η αποχώρηση και επιστροφή της Ελλάδας

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου του 1949 με σκοπό, όπως σκωπτικά είχε πει ο πρώτος γραμματέας του, ο Άγγλος λόρδος Ismay το 1952, «να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω».

Πλέον αριθμεί 29 χώρες-μέλη, ενώ τα ιδρυτικά του μέλη ήταν το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Ισλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασιλείο και οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα μπήκε στο ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952, ημερομηνία κατά την οποία έγινε μέλος της Συμμαχίας και η Τουρκία.

Στις 14 Αυγούστου του 1974 η οικουμενική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πήρε την απόφαση της απόσυρσης της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική απόβαση και κατοχή στην Κύπρο. Η αποχώρηση διήρκησε έξι χρόνια, με την Ελλάδα να επιστρέφει στις 19 Οκτωβρίου του 1980.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top