Μια «ανάσα» από το άτακτο Βrexit η Βρετανία

Εντείνεται η πολιτική κρίση στη χώρα

Οι Βρετανοί μπροστά σε ένα "άτακτο Brexit"

Ένα βήμα πιο κοντά στο «άτακτο Brexit» βρίσκεται η Βρετανία, μετά το νέο αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν τη Δευτέρα το βράδυ οι βουλευτές. Καταψήφισαν και τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με το μέλλον των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις 12 Απριλίου. 

Την ώρα που η παραπαίουσα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προσπαθεί να αποφύγει με όποιο τρόπο μπορεί την παραίτηση, συγκαλώντας την Τρίτη το πρωί νέο υπουργικό συμβούλιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε για μία ακόμα φορά πως δίχως μια νέα αξιόπιστη πρόταση για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας, η  Γηραιά Αλβιώνα θα αποχωρήσει οριστικά στις 12 Απριλίου δίχως συμφωνία.

O Βέλγος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ/ Φωτογραφία: APimages

Τα επόμενα βήματα προς το Βrexit

Υπό τις συνθήκες αυτές και με μόλις δέκα ημέρες να απομένουν έως την προθεσμία της 12ης Απριλίου, αρκετοί υπουργοί αναμένεται να προτείνουν μία μεγαλύτερη παράταση του Άρθρου 50.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε ότι μοναδική περίπτωση να δοθεί νέα «ανάσα» στη Βρετανία, είναι αν συμμετάσχει κανονικά στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Προοπτική με την οποία διαφωνούν κάθετα οι συντηρητικοί βουλευτές και υποστηρικτές του «Brexit».

Δεν αποκλείεται στο ενδιάμεσο να έχουν προκηρυχθεί και βουλευτικές κάλπες. Να σημειωθεί ότι, οι επόμενες εθνικές εκλογές στη Βρετανία είναι προγραμματισμένες για το 2022. Για να γίνουν νωρίτερα, υπάρχουν δύο τρόποι:

  • Να πουν «ναι» στις πρόωρες κάλπες τα 2/3 των 650 βουλευτών
  • Να περάσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με απλή πλειοψηφία. Εάν κανένα κόμμα δεν πετύχει να διασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων μέσα στις επόμενες 14 ημέρες, τότε προκηρύσσονται εκλογές.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top