«Κίτρινα Γιλέκα»: Άγρια επεισόδια, λεηλασίες και 11 τραυματίες

Μητέρα με το μωρό της σώθηκαν στο πάρα πέντε από τις φλόγες

Βίαια επεισόδια ίδιας έντασης με αυτά του περασμένου Δεκεμβρίου σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της 18ης κινητοποίησης των «Κίτρινων Γιλέκων», που εδώ και 4 μήνες διαμαρτύρονται για την κοινωνική και δημοσιονομική πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε πολλά περίπτερα εφημερίδων και καταστήματα, τα οποία προηγουμένως είχαν λεηλατήσει.

Άγρια επεισόδια στο Παρίσι. Φωτογραφία: Christophe Ena/Associated Press

Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από μια τράπεζα στο ισόγειο είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 11 άνθρωποι σε ένα κτίριο κοντά στη λεωφόρο. «Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τις φλόγες. Μια γυναίκα και το μωρό της είχαν εγκλωβιστεί στον δεύτερο όροφο», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αργά το απόγευμα, στο γνωστό, ιστορικό εστιατόριο Fouquet, που είχε λεηλατηθεί το πρωί, κάποιοι έβαλαν φωτιά στην τέντα της πρόσοψης, που όμως σβήστηκε γρήγορα. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης μπροστά στα καταστήματα Longchamp και Foot Locker καθώς και στο εστιατόριο Leon de Bruxelles, με τους δράστες να φωνάζουν «επανάσταση»!.

Ροζ σκάνδαλο: Καυτά φιλιά του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών με καλλονή

Τραυματίας δέχεται τις πρώτες βοήθειες. Φωτογραφία: Christophe Ena/Associated Press

«Νόμιζαν ότι θα μας δαμάσουν αλλά είμαστε αδάμαστοι. Τα κίτρινα γιλέκα δεν χαλαρώνουν, πρέπει να το καταλάβουν», είπε ένας κουκουλοφόρος διαδηλωτής σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αστυνομικοί, που αρχικά είχαν κρατηθεί σε απόσταση, κατόπιν απάντησαν με δακρυγόνα, καλύπτοντας τη λεωφόρο με πυκνούς καπνούς, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη συγκέντρωσης.

Χάος και φωτιές στα Ηλύσια Πεδία. Φωτογραφία: Christophe Ena/Associated Press

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που έσπευσε στην περιοχή για να εκφράσει την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη βία που αμαύρωσε τη σημερινή κινητοποίηση. «Αυτοί που δικαιολογούν ή ενθαρρύνουν» τέτοιες ενέργειες καθίστανται «συνένοχοι», τόνισε.

«Κάποιοι ήρθαν εδώ αποκλειστικά και μόνο για να τα σπάσουν», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, σύμφωνα με τον οποίο περίπου 1.500 «υπερβίαιοι» ταραξίες είχαν παρεισφρύσει μεταξύ των 10.000 διαδηλωτών.

Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς.Φωτογραφία: Christophe Ena/Associated Press

Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 100 προσαγωγές. Η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε ότι γύρω στις 15.30 (ώρα Ελλάδας) είχαν τεθεί υπό κράτηση 46 πρόσωπα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top