Τα κατάφερε το μικρότερο νεογέννητο στον κόσμο – Βγήκε από το νοσοκομείο

Ζύγιζε μόλις 268 γραμμάρια

Το μικρότερο νεογέννητο αγόρι στον κόσμο

Ένα θαύμα συνέβη στην πανεπιστημιακή κλινική Keio του Τόκιο, αφού την Τρίτη, το μικρότερο νεογέννητο αγόρι στον κόσμο πήρε εξιτήριο μετά από πέντε ολόκληρους μήνες που έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. 

Ο μικρός μαχητής, όταν γεννήθηκε ζύγιζε μόλις 268 γραμμάρια και νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών της κλινικής. Επί πέντε μήνες έδινε μάχη και τελικά μεγάλωσε, έφτασε τα 3,2 κιλά και πήγε σπίτι του για να απολαύσει τις αγκαλιές των γονιών του. 

Το αγοράκι γεννήθηκε με καισαρική τομή τον περασμένο Αύγουστο, όταν η μητέρα του διένυε την 22η εβδομάδα κύηση γιατί δεν αναπτυσσόταν. 

Όταν γεννήθηκε χωρούσε στην παλάμη ενός ενήλικα. Οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να το κρατήσουν στη ζωή, αντιμετώπισαν τα αναπνευστικά του προβλήματα, ρύθμισαν τη σίτισή του και τελικά εκείνο άρχισε να αναπτύσσεται σταθερά και κατάφερε να θηλάσει. 

Βρέφη που γεννιούνται με βάρος μικρότερο των 1.000 γραμμαρίων συνήθως κινδυνεύουν από καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν δυσκολία στην αναπνοή ή παθαίνουν σοβαρές λοιμώδεις ασθένειες επειδή δεν έχουν αναπτυχθεί τα όργανά τους.

Το ποσοστό επιβίωσης τόσο πρόωρων βρεφών στην Ιαπωνία και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες έχει ανέλθει σχεδόν στο 90% τα τελευταία χρόνια. Αλλά το ποσοστό αυτό μειώνεται ραγδαία για βρέφη - ειδικά αγόρια - που γεννιούνται μικρότερα από 300 γραμμάρια.

Μέχρι σήμερα ποτέ ένα αγοράκι που γεννιέται τόσο μικρό δεν έχει πάρει εξιτήριο από το μαιευτήριο χωρίς να έχει προβλήματα υγείας.

Το 2009 ένα αγοράκι στη Γερμανία γεννήθηκε 274 γραμμάρια, ανακοίνωσε η πανεπιστημιακή κλινική του Τόκιο, επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα που αφορούν τα μικρότερα νεογέννητα παγκοσμίως. Το μικρότερο νεογέννητο κορίτσι γεννήθηκε επίσης στη Γερμανία, το 2015, και ζύγιζε 252 γραμμάρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο 23 βρέφη έχουν επιζήσει έχοντας γεννηθεί πρόωρα και ζυγίζοντας κάτω από 300 γραμμάρια, εκ των οποίων μόνο τα τέσσερα ήταν αγόρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μητρώου των Μικρότερων Βρεφών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top