H Βρετανία αφαίρεσε την υπηκοότητα από τη 19χρονη «νύφη» του ISIS

Ζητά να επιστρέψει στη χώρα για να γεννήσει αλλά δεν την αφήνουν

Δικαστικά αναμένεται να κινηθεί η οικογένεια της 19χρονης Shamima Begum, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα της το 2015 για να παντρευτεί έναν μαχητή του ISIS, όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Τέσσερα χρόνια μετά, η 19χρονη σήμερα Shamima ζητά να επιστρέψει και πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να μεγαλώσει το νεογέννητο αγοράκι της.

Ωστόσο βρίσκει «τείχο» από τις βρετανικές αρχές που αποφάσισαν να της αφαιρέσουν τη βρετανική υπηκοότητα, αλλά και από τον Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Sajid Javid, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή δήλωσε ξεκάθαρα πως «αν κάποιος έχει υποστηρίξει τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό, δε θα διστάσω να παρεμποδίσω την επιστροφή του».

H έφηβη «νύφη» του ISIS θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία αλλά δεν μπορεί

H 19χρονη σήμερα Shamima

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανό να αφαιρέσουν την υπηκοότητα από την 19χρονη καθώς δικαιούται να αποκτήσει την υπηκοότητα άλλης χώρας.

Η Shamima Begum βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε έναν καταυλισμό προσφύγων έχοντας εγκαταλείψει, κατά τα λεγόμενά της, την Μπαγκούζ -το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους- και το περασμένο σαββατοκύριακο έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι.

Σήμερα, η 19χρονη μητέρα βρίσκεται στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά οι αποφάσεις για την αφαίρεση της υπηκοότητας «βασίζονται σε όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και δεν λαμβάνονται επιπόλαια».

H Shamima μαζί με τις άλλες δύο "νύφες" του ISIS. Φωτογραφία: Αssociated Press

Τι συμβαίνει με την υπηκοότητα της 19χρονης «νύφης» του ISIS

H Begum αν και θεωρείται ότι κατάγεται από το Μπανγκλαντές, όταν ρωτήθηκε από το BBC απάντησε ότι δεν διαθέτει μπανγκλαντεσιανό διαβατήριο και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την συγκεκριμένη χώρα.

Ο λόρδος Κάρλαϊλ, δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με την νομοθεσία περί τρομοκρατίας, δήλωσε ότι αν η μητέρα της Μπέγκουμ είναι μπανγκλαντεσιανή υπήκοος, όπως φέρεται να είναι, σύμφωνα με τον μπανγκλαντεσιανό νόμο θα είναι και η Shamima.

Ωστόσο ο δικηγόρος της οικογένειας της 19χρονης δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές «δε γνωρίζει ποια είναι», προσθέτοντας πως «η θέση μας είναι ότι πρακτικά έχει μείνει άπατρις».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Η Kadiza Sultana, η Amira Abase και η Shamima Begum

Βάσει του Νόμου του 1981 περί Βρετανικής Υπηκοότητας, ένα πρόσωπο μπορεί να χάσει την υπηκοότητά του αν ο υπουργός Εσωτερικών κρίνει ότι αυτό «θα είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο».

Ο λόρδος Κάρλαϊλ τόνισε ακόμη ότι η υπηκοότητα του νεογέννητου της Μπέγκουμ είναι «ακόμη πιο πολύπλοκο ζήτημα».

Καθώς ο πατέρας του παιδιού φέρεται ότι είναι Ολλανδός, το βρέφος πιθανόν να δικαιούται να λάβει την ολλανδική υπηκοότητα καθώς και την βρετανική και «ίσως την μπανγκλαντεσιανή».

Ένα παιδί που γεννιέται από Βρετανό γονέα πριν ο τελευταίος χάσει την υπηκοότητά του, εξακολουθεί να θεωρείται Βρετανός.

Κάμερα ασφαλείας είχε καταγράψει το 2015 τα τρία κορίτσια να το σκάνε για να ταξιδέψουν στη Συρία. Φωτογραφία: Αssociated Press

To χρονικό της υπόθεσης

Η shamima Begum μαζί με άλλα δύο νεαρά κορίτσια, την 16χρονη τότε Κadiza Sultana και την 15χρονη Amira Abase, έφυγαν τον Φεβρουάριο του 2015 από τo ανατολικό Λονδίνο και βρέθηκαν στα βάθη της Συρίας, προκειμένου να γίνουν «νύφες» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σε συνέντευξή της με τους «The Times», η 19χρονη «νύφη» του ISIS δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τη «φυγή» της αλλά και για την ανάμειξή της στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Μάλιστα δήλωσε πως δεν της έκανε καμία εντύπωση το να βλέπει «κομμένα κεφάλια σε κάδους. Δεν είμαι το ανόητο 15χρονο κορίτσι που ξέφυγε από το σπίτι της. Δε μετανιώνω που ήρθα εδώ», είπε.

Περιγράφοντας πώς ήταν η καθημερινή ζωή στο προπύργιο των Τζιχαντιστών, τη Ράκα, δήλωσε πως ανταποκρινόταν στις προσδοκίες της. «Η ζωή μου εκεί ήταν φυσιολογική και όχι αυτή που δείχνουν στα προπαγανδιστικά video. Μία στο τόσο πέφτουν βόμβες αλλά μέχρι εκεί».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top