H έφηβη «νύφη» του ISIS θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία αλλά δεν μπορεί

Περιμένει το τρίτο της παιδί και φοβάται για την ασφάλειά του

H Shamima Begum ήταν μόλις 15 ετών όταν παράτησε τα πάντα για να παντρευτεί έναν μαχητή του ISIS.

H 19χρονη σήμερα Shamima

Μαζί με άλλα δύο νεαρά κορίτσια, την 16χρονη τότε  Κadiza Sultana και την 15χρονη Amira Abase, έφυγαν τον Φεβρουάριο του 2015 από τo ανατολικό Λονδίνο και βρέθηκαν στα βάθη της Συρίας, προκειμένου να γίνουν «νύφες» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Η Kadiza Sultana, η Amira Abase και η Shamima Begum

Τέσσερα χρόνια μετά, η Shamima που είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί, ζητά να επιστρέψει και πάλι στην οικογένειά της στη Βρετανία, καθώς ο σύζυγός της πιάστηκε αιχμάλωτος από ομάδα μαχητών της Συρίας και εκείνη κατέληξε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στα βόρεια της χώρας.

Σε συνέντευξή της με τους «The Times», η 19χρονη «νύφη» του ISIS δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τη «φυγή» της αλλά και για την ανάμειξή της στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Μάλιστα δήλωσε πως δεν της έκανε καμία εντύπωση το να βλέπει «κομμένα κεφάλια σε κάδους. Δεν είμαι το ανόητο 15χρονο κορίτσι που ξέφυγε από το σπίτι της. Δε μετανιώνω που ήρθα εδώ», είπε.

Κάμερα ασφαλείας είχε καταγράψει το 2015 τα τρία κορίτσια να το σκάνε για να ταξιδέψουν στη Συρία. Φωτογραφία: Αssociated Press

Περιγράφοντας πώς ήταν η καθημερινή ζωή στο προπύργιο των Τζιχαντιστών, τη Ράκα, δήλωσε πως ανταποκρινόταν στις προσδοκίες της. «Η ζωή μου εκεί ήταν φυσιολογική και όχι αυτή που δείχνουν στα προπαγανδιστικά video. Μία στο τόσο πέφτουν βόμβες αλλά μέχρι εκεί».

Τι την κάνει όμως να θέλει να επιστρέψει πίσω; Με τον σύζυγό της αιχμάλωτο και έχοντας χάσει ήδη δύο παιδιά από αρρώστιες, η 19χρονη δηλώνει πως θέλει να φέρει το αγέννητο μωρό που περιμένει σε ένα ασφαλές περιβάλλον. «Θα κάνω ό,τι απαιτείται για να επιστρέψω στη Βρετανία και να ζήσω ειρηνικά με το παιδί μου».

H Shamima μαζί με τις άλλες δύο "νύφες" του ISIS. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η οικογένειά της ζητά από την βρετανική κυβέρνηση να δείξει έλεος στην Shamima Begum, αλλά οι εκκλήσεις τους προς το παρόν πέφτουν στο κενό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Sajid Javid, δήλωσε ξεκάθαρα πως «αν κάποιος έχει υποστηρίξει τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό, δε θα διστάσω να παρεμποδίσω την επιστροφή του».

Τόνισε μάλιστα πως αν η 19χρονη καταφέρει τελικά να γυρίσει, θα μπορούσε να περάσει ακόμα και από δίκη.

«Πρέπει να θυμόμαστε πως όλοι όσοι έφυγαν από τη Βρετανία, μισούσαν τη χώρα μας. Αν θέλει κάποιος να γυρίσει, θα πρέπει να περάσει από ανάκριση, έρευνα και ενδεχομένως να καταδικαστεί».

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της Βρετανίας, από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top