Τι βλέπουμε όταν πεθαίνουμε

Όσα συμβαίνουν λίγο πριν κλείσουμε για πάντα τα μάτια μας

θανατος

Για πολλά χρόνια θεωρούσαμε κλισέ τη φράση ότι «όταν πεθαίνεις όλη σου η ζωή περνά μπροστά από τα μάτια σου».

Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να επιβεβαιώσει, ότι όντως λίγα λεπτά πριν κλείσουμε για πάντα τα μάτια μας, εικόνες από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μας, εμφανίζονται μπροστά μας σαν κινηματογραφική ταινία, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένη χρονολογική σειρά.

Βασισμένη σε λεπτομερείς μαρτυρίες επιζώντων που έφτασαν ένα βήμα πριν τον θάνατο, η μελέτη ομάδας του πανεπιστημίου Hadassah της Ιερουσαλήμ, ανέλυσε εφτά τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων.

Ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που βίωσε ανάλογη εμπειρία, ανέφερε:

Δεν υπάρχει μία γραμμική εξέλιξη σε αυτό που βλέπεις. Υπάρχει έλλειψη χρονικών ορίων. Ήταν σαν να βρισκόμουν εκεί αιώνες. Δε βρισκόμουν στον χωροχρόνο. Ήταν μία στιγμή και ταυτόχρονα χίλια χρόνια. 

«Ήταν σαν κάποιες εμπειρίες ταυτόχρονα με την επιθανάτια εμπειρία μου να συνέβαιναν ταυτόχρονα, με το μυαλό μου απλά να τις διαχωρίζει σε ξεχωριστά γεγονότα», δήλωσε ένα άλλο άτομο.

«Μπορούσα να πάω σε κάθε άτομο και να νιώσω τον πόνο που είχε βιώσει στη ζωή του. Μπορούσα να δω τη δική τους πλευρά και να νιώσω τον πόνο που ένιωθαν», εξήγησε ένας άλλος συμμετέχων στην έρευνα.

Οι επιστήμονες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο, προκαλείται κατά πάσα πιθανότητα από μέρη του εγκεφάλου που αποθηκεύουν τις αναμνήσεις μας και είναι ένα από τα τελευταία μέρη του εγκεφάλου, που επηρεάζονται από την έλλειψη οξυγόνου και την απώλεια αίματος.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στη journal «Consciousness and Coginition», υποστηρίζει πως οι αναμνήσεις μας είναι φορτισμένες συναισθηματικά.Σύμφωνα με την έρευνα:

Tο να βιώνει κανείς ξανά εμπειρίες από τη ζωή του, το λεγόμενο LRE (επανάληψη των εμπειριών της ζωή του), είναι ένα φαινόμενο με συγκεκριμένα και καθορισμένα χαρακτηριστικά. Τα δευτερεύοντα στοιχεία αυτής της εγκεφαλικής διαδικασίας μπορεί να είναι επίσης εμφανή ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια αναπαράσταση των σημαντικών γεγονότων της ζωής του ατόμου ως μια συνέχεια του γνωστικού συστήματος του εγκεφάλου και, ίσως, αυτό να εκφράζεται σε ακραίες συνθήκες ψυχολογικής και φυσιολογικής/βιολογικής πίεσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top