Τρία σε ένα: Πανσέληνος, υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη

Σήμερα το πρώτο μεγάλο αστρονομικό γεγονός της νέας χρονιάς

Οι ονειροπόλοι, οι ρομαντικοί, αλλά κι εσείς που λατρεύετε τα ουράνια φαινόμενα, σήμερα θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το πρώτο μεγάλο αστρονομικό γεγονός του 2019, καθώς έρχεται το… «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι» ή «Super Blood Moon».

Πρόκειται για ένα τριπλό φαινόμενο: Πανσέληνος, υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη.

Η έκλειψη στην ολότητά της -δηλαδή μαζί με το φαινόμενο της παρασκιάς και της μερικής έκλειψης που προηγείται και έπεται της ολικής- θα είναι ορατή μόνο από το πιο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, τη δυτική Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τη NASA, η σεληνιακή έκλειψη του Ιανουαρίου, θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Στη χώρα μας, η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, δηλαδή η έναρξη της μερικής έκλειψης, θα ξεκινήσει στις 5:34 ώρα Ελλάδας και το φεγγάρι θα βρίσκεται σε ύψος 25 περίπου μοιρών στον δυτικό ουρανό. Η ολική φάση της έκλειψης, που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, θα είναι ορατή σχεδόν από όλη την Ελλάδα, εκτός από κάποιες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ελλάδας. 

Ορατή και στην Αθήνα η ολική σεληνιακή έκλειψη

Σύμφωνα με το https://www.timeanddate.com, η έκλειψη θα είναι πλήρως ορατή και στην Αθήνα, διαρκώντας περίπου τρεις ώρες.

Οι φάσεις της έκλειψης 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που στάληκε στα ΜΜΕ από το 1010Asteroskopeion, το φαινόμενο ξεκινά με την είσοδο της Σελήνης στην παρασκιά της Γης στις 04:36 ξημερώματα Δευτέρας, κορυφώνεται στις 07:12 και λήγει στις 09:48.

Για την Κύπρο, το φαινόμενο παύει να είναι ορατό με την δύση της Σελήνης στις 06:59 μόλις 13 λεπτά πριν το μέγιστο του φαινομένου.

Αναλυτικά τα στάδια του φαινομένου, σε τοπική ώρα (Κύπρου):

04:36 Έναρξη φαινομένου – Είσοδος Σελήνης στην παρασκιά της Γής

05:33 Είσοδος Σελήνης στην σκιά – έναρξη μερικής έκλειψης

06:41 Η Σελήνη πλήρως καλυμμένη από την σκιά της Γής – έναρξη ολικότητας

06:59 Δύση Σελήνης – τέλος ορατότητας για την Κύπρο

07:12 Μέγιστο του φαινομένου

07:43 Η Σελήνη αρχίζει να εξέρχεται από την σκιά της Γής – τέλος ολικότητας

08:50 Η Σελήνη εκτός της σκιάς της Γής – τέλος μερικής έκλειψης

09:48 Η Σελήνη εκτός της παρασκιάς της Γής – λήξη φαινομένου

Το όλο φαινόμενο θα συμβεί χαμηλά στον δυτικό ορίζοντα και για αυτό τον λόγο, το κοινό που επιθυμεί να παρατηρήσει το φαινόμενο θα πρέπει να διαθέτει ανεμπόδιστη θέα προς τα δυτικά και χαμηλά. Ιδιαίτερα ευνοική θέαση θα έχουν οι δυτικές περιοχές της επαρχίας Πάφου που έχουν θέα προς την θάλασσα.

Πηγή φωτογραφίας: timeanddate.com

Πηγή φωτογραφίας: timeanddate.com

Πηγή φωτογραφίας: timeanddate.com

Πηγή φωτογραφίας: timeanddate.com

Τι είναι όμως το «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι;»

Μία ολική σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι και ο ήλιος βρεθούν σε αντίθετες πλευρές από τη Γη.

Ενώ το φεγγάρι ταξιδεύει, διέρχεται από τη σκιά της γης, αποκτά μία πορτοκαλί απόχρωση, και για αυτό αποκαλείται «blood moon», σύμφωνα με το space.com.

Η σεληνιακή έκλειψη του Ιανουαρίου θα προκύψει όταν το φεγγάρι φτάσει στο πλησιέστερο σημείο από την τροχιά της Γης, γνωστή και ως περίγειο. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο, εξ΄ου και η ονομασία «Supermoon», δηλαδή «σούπερ φεγγάρι».

Αν δεν προλάβετε να τη δείτε πάντως, θα πρέπει να περιμένετε τρία χρόνια, μέχρι τις  26 Μαΐου του 2021, οπότε και το φαινόμενο αυτό θα επαναληφθεί.

Τι είναι η «πανσέληνος του λύκου»

Η πρώτη πανσέληνος του έτους, που φέτος θα συμβεί στις 07:16 ώρα Ελλάδας της 21ης Ιανουαρίου, ονομαζόταν παραδοσιακά από τους Ινδιάνους της Αμερικής «πανσέληνος του λύκου», επειδή εκείνη την εποχή του χρόνου κοπάδια πεινασμένων λύκων ούρλιαζαν γύρω από τους καταυλισμούς των ανθρώπων.

Θα είναι το πρώτο από τα τρία «σούπερ-φεγγάρια» του 2019, καθώς φέτος θα υπάρξει τρεις φορές Υπερ-Σελήνη, δηλαδή ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται πιο κοντινός και λαμπερός από ό,τι συνήθως. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Την επόμενη μέρα, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, θα υπάρξει άλλο ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο, ένα πολύ κοντινό πλησίασμα (σύνοδος) στον ουρανό της Αφροδίτης και του Δία. Οι δύο φωτεινοί πλανήτες θα είναι ορατοί σε απόσταση μόνο 2,4 μοιρών μεταξύ τους στον πρωινό ουρανό προς την ανατολή, λίγο πριν ο Ήλιος ανατείλει. Στις 31 Ιανουαρίου στους δύο πλανήτες θα προστεθεί και η Σελήνη, ώστε θα υπάρξει τριπλή σύνοδος το ξημέρωμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top