Μουσικός της τζαζ παίζει κιθάρα ενώ του αφαιρούν όγκο από τον εγκέφαλο

Ήταν «ξύπνιος» σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης - Video

Ο νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης της τζαζ, Musa Manzini, έχει δώσει πολλές παραστάσεις στη ζωή του σε όλο τον κόσμο. Μία όμως, θα του μείνει αξέχαστη. Αυτή, στην οποία έπαιζε κιθάρα την ώρα που οι γιατροί χειρουργούσαν τον εγκέφαλό του.

Η επέμβαση έγινε στην πόλη Durban πριν από περίπου μία εβδομάδα. Το χειρουργείο κράτησε έξι ολόκληρες ώρες, προκειμένου οι γιατροί να καταφέρουν να αφαιρέσουν έναν όγκο από τον εγκέφαλό του.

Στο video μέσα από το χειρουργείο, φαίνεται ο Manzini ξαπλωμένος ανάσκελα, περικυκλωμένος από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να γρατζουνά τις χορδές της κιθάρας του.

Αυτή η διαδικασία, επέτρεψε στους γιατρούς, να παρατηρήσουν σε «πραγματικό χρόνο», ποιες περιοχές του εγκεφάλου του ο Manzini χρησιμοποιούσε προκειμένου να παίξει μουσική, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τις διατηρήσουν, αλλά και να επαναφέρουν τη λειτουργία της κίνησης στα δάχτυλά του, που είχε επηρεαστεί από τον όγκο.

Μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο, o καλλιτέχνης της τζαζ αλλά και λέκτορας πανεπιστημίου, μίλησε στο Reuters για την επέμβαση, λέγοντας πως κατά τη διάρκειά της «ένιωθα άβολα και καθόλου άνετα. Το να είσαι σε γενική αναισθησία και παράλληλα ξύπνιος, ακούγοντας τους ήχους των εργαλείων των γιατρών μέσα στον εγκέφαλό σου… Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθείς».

Στόχος των γιατρών ήταν ο Manizi να έχει τις αισθήσεις του, προκειμένου να παρατηρήσουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου του ήταν σε λειτουργία όσο προχωρούσε το χειρουργείο, αλλά και να μειώσουν τη νευρολογική ζημιά.

Όταν αναρρώσει πλήρως, ο Manzini σκοπεύει να επιστρέψει και πάλι στη σκηνή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top