Ινδονησία: Εικόνες Αποκάλυψης - Έκρηξη ηφαιστείου προκάλεσε φονικό τσουνάμι

222 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές

Φονικό τσουνάμι έκπληξε την Ινδονησία το Σάββατο, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 222 νεκρούς, 745  τραυματίες και 30 αγνοούμενους.

Το τσουνάμι σχηματίστηκε μετά από υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, σαρώνοντας τις ακτές των νησιών Ιάβα και Σουμάτρα.

Ινδονησία: Εικόνες Αποκάλυψης - Έκρηξη ηφαιστείου προκάλεσε φονικό τσουνάμι

Κάτοικοι της περιοχής ψάχνουν στα ερείπια ισοπεδωμένου σπιτιού. Φωτογραφία: Αssociated Press

Οι εικόνες από την περιοχή είναι συγκλονιστικές. Δρόμοι έχουν αποκλειστεί από συντρίμμια σπιτιών, αυτοκίνητα έχουν ανατραπεί και δέντρα έχουν πέσει. Τα νερά από το τσουνάμι παρέσυραν τη σκηνή πάνω στην οποία έπαιζε τοπικό ροκ συγκρότημα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός μουσικού. Οι υπόλοιποι αγνοούνται.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για την καταστροφή, σημειώνοντας ότι υπάρχει «πιθανότητα ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί». 

Ινδονησία: Εικόνες Αποκάλυψης - Έκρηξη ηφαιστείου προκάλεσε φονικό τσουνάμι

Η έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα. Φωτογραφία: TV ONE/ Αssociated Press

Τι ρόλο έπαιξε η χθεσινή πανσέληνος

Το χθεσινοβραδινό τσουνάμι προκλήθηκε από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατόα και οξύνθηκε από ένα αφύσικα έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας λόγω της πανσελήνου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο.

Ο σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Μπεν Βαν ντερ Πλάιτζμ, δεν αποκλείει να προκλήθηκε από μία «μερική κατάρρευση» του Ανάκ Κρακατόα:

«Η αστάθεια των κλιτύων ενός ενεργού ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση ικανή να μετακινήσει μεγάλο όγκο νερού, δημιουργώντας τοπικά παλιρροϊκά κύματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ ισχυρά. Είναι σαν να ρίχνεις ξαφνικά έναν σάκο με άμμο μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό», εξήγησε.

Ινδονησία: Εικόνες Αποκάλυψης - Έκρηξη ηφαιστείου προκάλεσε φονικό τσουνάμι

Κάτοικος της περιοχής παρατηρεί την καταστροφή που άφησε πίσω του το τσουνάμι. Φωτογραφία:Dian Triyuli Handoko Associated Press

Το τσουνάμι δεν «προειδοποίησε»

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι δεν είδαν ούτε ένιωσαν κάτι που να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σημάδι για την χθεσινοβραδινή τραγωδία, όπως να αποσύρονται ξαφνικά τα νερά ή μια σεισμική δόνηση, προτού τα κύματα ύψους δύο μέτρων φτάσουν και σαρώσουν την ακτή, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, τόνισε ότι τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις είναι «σπάνια» και ότι το τσουνάμι στον Πορθμό της Σούνδας δεν προκλήθηκε από σεισμό. «Δε σημειώθηκε σεισμός και η έκρηξη στο Ανάκ Κρακατόα δεν ήταν καν τόσο μεγάλη», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι δεν έγιναν αισθητές ούτε δονήσεις που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκληθεί τσουνάμι.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το ηφαίστειο Κρακατόα προκαλεί τσουνάμι. Το 1883, τα τσουνάμι που είχαν προκληθεί έπειτα από έκρηξη του Κρακατόα, είχαν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων. 

Ινδονησία: Εικόνες Αποκάλυψης - Έκρηξη ηφαιστείου προκάλεσε φονικό τσουνάμι

Αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από στέγες σπιτιών. Φωτογραφία: Dian Triyuli Handoko/Associated Press

Μια ακόμα τραγωδία μετρά φέτος η Ινδονησία

Αυτή δεν είναι η μοναδική συμφορά που βρήκε φέτος την Ινδονησία, αλλά η πιο πρόσφατη από τις πολλές που την «χτύπησαν» το 2018.

Διαδοχικοί σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων και ισοπέδωσαν τμήματα του τουριστικού νησιού Λομπόκ τον Αύγουστο, ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό και τσουνάμι στην νήσο Σουλαουέζι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης όταν αεροπλάνο της Lion Air συνετρίβη στην Θάλασσα της Ιάβας τον Οκτώβριο. 

Και φυσικά κανείς δε θα ξεχάσει την 26η Δεκεμβρίου του 2014, όταν τσουνάμι που προκλήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό από ισχυρό σεισμό προκάλεσε τον θάνατο 226.000 ανθρώπων σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότεροι από 120.000 στην Ινδονησία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top