Σήμερα η πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου - Μπαίνει επίσημα ο Χειμώνας

Τι είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο

χειμερινο ηλιοστασιο

Σήμερα ετοιμαστείτε για την πιο μεγάλη νύχτα και την μικρότερη μέρα του χρόνου, καθώς μπαίνει και επίσημα ο… χειμώνας.

Η 21η Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί την έναρξη του Χειμερινού Ηλιοστασίου, το οποίο βρίσκει τη χώρα μας και σε ανάλογο καιρικό mood, με πολλές περιοχές να έχουν ντυθεί στα λευκά.

Τι είναι όμως το χειμερινό ηλιοστάσιο;

Ημερολογιακά, κυμαίνεται μεταξύ της 20ης και της 23ης Δεκεμβρίου. Το ηλιοστάσιο συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο. Μία τον Ιούνιο, γι΄αυτό και το ονομάζουμε θερινό ηλιοστάσιο και μία τον Δεκέμβριο, οπότε παίρνει την ονομασία χειμερινό ηλιοστάσιο.

Την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, η κλίση του άξονα της Γης απομακρύνεται από τον Ήλιο στο Βόρειο Ημισφαίριο, με αποτέλεσμα ο καιρός να γίνεται κρύος. Την ίδια στιγμή, ο Νότιος Πόλος έρχεται πιο κοντά στον ήλιο με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία στο νότιο ημισφαίριο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις εποχές του έτους. Η λέξη ηλιοστάσιο είναι σύνθετη. Προέρχεται από το Ήλιος και το στέκομαι (στάση), καθώς λίγες μέρες πριν ή μετά τα ηλιοστάσια, ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει την φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, κίνηση που την ημέρα του ηλιοστασίου μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το καλοκαίρι), είτε η μικρότερη (το χειμώνα) μέρα του έτους, σε όλες τις περιοχές της Γης, με μόνη εξαίρεση όσες βρίσκονται στους Τροπικούς. Κι ενώ στο βόρειο ημισφαίριο υποδεχόμαστε τον χειμώνα, στο νότιο ξεκινά το καλοκαίρι με τη διάρκεια της μέρας να είναι αντίστοιχα στο αποκορύφωμά της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top