Οργή στη Χειμάρρα: «Η Αλβανία μου παίρνει την περιουσία»

Τα ακίνητα περνούν στο αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού

Δείτε στο video τι έχει συμβεί με τους Έλληνες της Χειμάρρς

Ξεχειλίζει η οργή στη Χειμάρρα μετά την πρωτοφανή απόφαση του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος «παίρνει» τις περιουσίες Ελλήνων στην Αλβανία, με το πρόσχημα της τουριστικής αξιοποίησης.

«Εμένα μου παίρνει ο νόμος ένα 80% των κτημάτων που έχω κληρονομήσει από τον παππού μου. Αύριο δηλαδή  βάσει νομοθεσίας, δεν μπορώ να πάω να μαζέψω ελιές σε μέρος των οικοπέδων» εξηγεί στο star.gr, ο Σπύρος Κούτουλας, Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών.

«Βάσει των συντεταγμένων που βάλαμε σε έναν τοπογραφικό χάρτη, προκύπτει ότι το 90% αυτών των περιουσιών που περιλαμβάνει η νομοθεσία, είναι ιδιωτικές».

Ο Ράμα παίρνει τις περιουσίες των Ελλήνων στην Αλβανία

Παρόλο που το αλβανικό κράτος αναγνώριζε ότι αυτές οι περιουσίες ανήκουν σε ιδιώτες, «εκμεταλλεύτηκε» το γεγονός ότι αποδόθηκαν μετά το 1990, με κάποια χαρτιά που λειτουργούν σαν υποσχετική για τίτλο ιδιοκτησίας. «Θεωρητικά είχαμε την ιδιοκτησία στα χέρια μας, αλλά δεν μπορούσαμε να την εγγράψουμε στο υποθηκοφυλακείο και να την αξιοποιήσουμε, για παράδειγμα να χτίσουμε ή να πουλήσουμε» εξηγεί ο κος Κούτουλας.

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το himara.gr, βλέπετε τις περιοχές που θίγονται από την υπουργική απόφαση.

Πώς θα κινηθούν από εδώ και στο εξής οι Βορειοηπειρώτες

«Πατώντας» στο γεγονός ότι η παραπάνω απόφαση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της σύμβασης του πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων την οποία έχει υπογράψει η Αλβανία το 1999. «Αυτό είναι και το βασικό μας εργαλείο με το οποίο θα κινηθούμε για να καταργηθεί αυτός ο νόμος. Θα επιμείνουμε ακόμα πιο έντονα και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό σε πολιτικό και νομικό επίπεδο για να ακυρωθεί».

Άλλωστε αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το αλβανικό κράτος, προχωρά σε τέτοιους είδους κινήσεις.

«Οι αλβανικές κυβερνήσεις ανεξάρτητα με το ποιος κυβερνά κάθε φορά και τι κομματική ταυτότητα έχει ακολουθούν μια σταθερή πολιτική στα ελληνοαλβανικά και κυρίως στα θέματα της μειονότητας» δηλώνει στο star.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών.

Οργή και αμηχανία στην περιοχή – «Το περιμέναμε μετά το περιστατικό μετά τον Κατσίφα»

Με το που έγιναν γνωστές οι βλέψεις της αλβανικής κυβέρνησης, στην περιοχή της Χειμάρρας επικράτησε «αμηχανία, οργή και διάφορα συναισθήματα. Προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε, πώς θα προσφύγουμε στους οργανισμούς της Ε.Ε και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπάρχει αναβρασμός» εξηγεί ο Σπύρος Κούτουλας.

Ωστόσο τέτοιες καταστάσεις δεν είναι πρωτόγνωρες για τους Έλληνες της περιοχής. Για την ακρίβεια, μετά τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία, περίμεναν πως κάτι θα συμβεί:

«Τις τελευταίες ημέρες ήταν ακόμα πιο αναμενόμενο μετά το περιστατικό με τη δολοφονία και το μνημόσυνο του Κατσίφα. Οι τόσες προκλητικές ενέργειες από την αλβανική πλευρά, μας οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι κάτι θα γίνει στη Χειμάρρα που είναι και το κέντρο των ελληνοαλβανικών διενέξεων» καταλήγει ο Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top