Ετοιμάζονται να ενωθούν Αλβανία – Κοσσυφοπέδιο

Τι σημαίνει ένα πιθανό σενάριο για την Ελλάδα

Σαν βόμβα έσκασε στα Βαλκάνια η δήλωση του Αλαβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα,  ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για την ένωση που έρχεται μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Ειδικοί αναλυτές εξηγούν στο Star  αν υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να συγκροτήσει ο Ράμα τη Μεγάλη Αλβανία . 

 «Η Αλβανία και το Κόσοβο θα προχωρήσουν μαζί χέρι χέρι , αγκαλιά σαν δυο περήφανοι αετοί», είπε ο Ράμα. 

Οι αετοί ενώθηκαν και θέλουν να πετάξουν πάνω από τα Βαλκάνια. Ράμα και Χαραντινάι  σχηματίζουν τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους από την καρδιά του Κοσόβου. Το αλυτρωτικό σύμβολο της Μεγάλης Αλβανίας που οι  φτερούγες  του φθάνουν μέχρι τη Θεσπρωτία .

Άμεση ήταν η αντίδραση της Σερβίας δια του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσις: «Είναι η κορύφωση της υποκρισίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Είναι φανερό όμως πως οι Αλβανοί αφήνουν στην άκρη τα προπαγανδιστικά τραγούδια και τα ντοκιμαντέρ  και μπαίνουν στην ουσία της επιθυμίας τους για την ένωση των υποτιθέμενων χαμένων κρατών τους. Ξεκινούν από το Κόσοβο. Μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου αναμένεται να καταργηθεί το τελωνείο που χωρίζει τις δυο χώρες.

«Εμείς θα προχωρήσουμε αποφασισμένοι στο δρόμο ένωσης των Αλβανών και το θέλουμε μια ώρα νωρίτερα, κανένας δε θα μας εμποδίσει», είπε ο Ράμα. 

«Είμαστε σε καλό δρόμο, Κόσοβο - Αλβανία για την ενοποίηση μιας κοινής οικονομικής πορείας αλλά όχι μόνο αυτό», είπε σχετικά ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντιναί.

Ο Ραμούς Χαραντιναί δεν είναι τυχαίος. Ηταν ο σκληροπυρηνικός διοικητής του UCK και ο άνθρωπος που σύμφωνα με τους Σέρβους είναι υπεύθυνος για την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία. Τι σημαίνει όμως για την Ελλάδα μια νέα ένταση στα Βαλκάνια; Ο Αγγελος Συρίγος, διεθνολόγος,  εξηγεί στο Star:

«Είναι μια πάγια ρητορική της Αλβανίας κυρίως και δευτερευόντως του Κοσόβου να μιλάνε για την ένωση τους και μάλιστα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Η Αλβανία δεν έχει ισχύ να κάνει κάτι τέτοιο».

Με τις πλάτες των Αμερικανών, Αλβανοί και Κοσοβάροι ετοιμάζονται για έναν επικίνδυνο «γάμο». Δεν είναι τυχαίο το ότι ο αμερικανός πρέσβης στη Σεβία έσπευσε να χαιρετήσει τις εξελίξεις:

«Στηρίζουμε τη σημερινή συμφωνία  μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας», δήλωσε. 

H γεωγραφία παίζει περίεργα παιχνίδια στα Βαλκάνια  καθώς το Μετόχιο, τα ιερά χώματα των Σέρβων βρίσκονται στο νότιο Κοσσυφοπέδιο. 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top