Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Άνοιξαν οι κάλπες – Η αποχή θα κρίνει τα πάντα

Θεωρείται βέβαιη η επικράτηση του «ναι»

Δημοψήφισμα στα Σκόπια

Στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της Συμφωνίας τρων Πρεσπών προσέρχονται από το πρωί οι Σκοπιανοί.

Οι περίπου 1,8 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι της γειτονικής χώρας καλούνται να απαντήσουν εάν είναι «υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Η επικράτηση του «ναι» θεωρείται βέβαιη, καθώς ένα μεγάλο τμήμα των υποστηρικτών της άλλης πλευράς θα απέχει από το δημοψήφισμα.

Εκεί ακριβώς «παίζεται» όλο το παιχνίδι, στην αποχή, καθώς για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 50% των ψηφοφόρων, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση δεν είναι δεσμευτικό, ωστόσο – όπως γίνεται κατανοητό – θα δώσει την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση για να προχωρήσει η Συμφωνία.

Τι θα γίνει εάν βγει το «ναι»

Αν οι Σκοπιανοί υπερψηφίσουν τη Συμφωνία και η συμμετοχή ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, τη σκυτάλη θα πάρει η Βουλή των Σκοπίων.

Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Σκοπιανού Συντάγματος που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου των 120 εδρών του Κοινοβουλίου (80 έδρες). Το συγκεκριμένο βήμα θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και πιθανώς να οδηγήσει σε εκλογές στη γειτονική χώρα.

Αν βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και περάσει και η τροποποίηση του Συντάγματος, τότε η Συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή για υπερψήφιση.

Παράλληλα, τα Σκόπια θα ετοιμάζονται για πανηγυρική ένταξη στο ΝΑΤΟ, από το οποίο πήραν επισήμως πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο. 

Τι θα γίνει εάν βγει το «όχι»

Αν βγει το «όχι» ή η συμμετοχή δεν φτάσει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε να ανακηρυχθεί «νεκρή» η συμφωνία είτε ο Ζάεφ να επιχειρήσει το ενδεχόμενο επικύρωσης της Συμφωνίας στο σκοπιανικό κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξέλιξη θα σημάνει έντονες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα και πιθανόν να προκληθούν εκλογές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top