Δικαιοσύνη και λογοκρισία τα όπλα Ερντογάν για να συγκρατήσει τη λίρα

Στο στόχαστρο όσοι πιστεύει ότι εξυπηρετούν την οικονομική επίθεση

Με το   φάντασμα της οικονομικής κρίσης να πλανάται πάνω από την Τουρκία και την τουρκική λίρα να κατρακυλά, ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρατεύει τώρα τη Δικαιοσύνη, ώστε να ανακόψει την αρνητική τροχιά που διαγράφει η τουρκική οικονομία

Ερντογάν σε Τραμπ: «Εμείς γονατίζουμε μόνο στον Θεό»

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκινά έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια. 

Στο πνεύμα του Τούρκου προέδρου, ο οποίος συνεχώς κάνει λόγο για επίθεση σε βάρος της Τουρκίας, η εισαγγελία υποστηρίζει και αυτή με τη σειρά της ότι η χώρα δέχεται «οικονομικό πόλεμο».

Ερντογάν: Μπήκαμε στην Κύπρο για να αποτρέψουμε τη σφαγή των Τούρκων

Δυνατό χτύπημα Τραμπ στην Τουρκία - Ερντογάν: Έχουμε Θεό, θα τα καταφέρουμε

Στο μικροσκόπιο μπαίνει κάθε γραπτό και οπτικό ειδησεογραφικό υλικό, αλλά και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που θεωρούνται από το καθεστώς Ερντογάν «ύποπτα» για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών. 

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του από τις 7 Αυγούστου έχουν εντοπισθεί 346 λογαριασμοί που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας και εναντίον τους κινήθηκαν οι ανάλογες νομικές διαδικασίες. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε στην Εφημερίδα Hurriyet ότι «από το πρωί της Δευτέρας οι θεσμοί μας θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα προβούν σε ανακοινώσει προς τις αγορές».

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του συνεχίζει την επιθετική ρητορική εναντίον των ΗΠΑ και σε ομιλία του στην Τραπεζούντα διακήρυξε ότι «θα απαντήσουμε σε όσους κήρυξαν εμπορικό πόλεμο σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία προχωρώντας σε νέες συμμαχίες και σε νέες αγορές», υπονοώντας τη Ρωσία. 

Επέμεινε ότι η πτώση της λίρας είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας και όχι προΪόν οικονομικών παραγόντων, χαρακτήρισε «προδοσία» τη διάδοση ψευδών, όπως είπε, ειδήσεων για την οικονομία, ενώ αναφερόμενος στις πρόσφατες αμερικανικές ενέργειες μίλησε για «μαχαιριά στην πλάτη της Άγκυρας».

Προέβλεψε πάντως ότι η τουρκική λίρα σύντομα θα επιστρέψει σε λογικά επίπεδα.

Μέτρα από την Κεντρικής Τράπεζα της Τουρκίας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανήγγειλε ότι θα παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες και πως τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση εγγυήσεων. 

Με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξήθηκαν στα 20 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως οι παραδοσιακές δημοπρασίες repo ή οι δημοπρασίες πώλησης καταθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθούν με ωριμάνσεις που δεν ξεπερνούν τις 91 ημέρες. Για τις ημέρες με σχετικά υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία δημοπρασίες repo με ωριμάνσεις 6-10 ημερών.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως τα υφιστάμενα όρια καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα των τραπεζών που ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια ΗΠΑ ίσως αυξηθούν και μπορεί να βελτιωθούν οι όροι χρήσης εάν κριθεί απαραίτητο.

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές με φόντο την τουρκική λίρα

Πτωτικά παρέσυραν οι τράπεζες τις ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η κλιμακούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα.

Οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,4% σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,6% με τους τραπεζικούς τίτλους να ασκούν πιέσεις.

Ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,27%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,45%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX χάνει 0,79%, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,68% και ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,88%.

Υποχωρεί το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρούσε τη Δευτέρα σε ποσοστό 0,25% στα 1,1383 δολάρια. 

Το ευρώ βρίσκεται στα 125,498 γεν, στο 0,8932 με τη στερλίνα και στο 1,4971 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,49% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 110,249 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημείωνε πτώση 0,25% στα 1,2744 δολάρια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top