Δυνατό χτύπημα Τραμπ στην Τουρκία - Ερντογάν: Έχουμε Θεό, θα τα καταφέρουμε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διπλασίασε τους δασμούς - Η τουρκική λίρα κατρακυλά

Δυνατό χτύπημα στον Ταγίπ Ερντογάν επεφύλασσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, το οποίο μάλιστα ανακοίνωσε μέσω twitter. Ο Ντόναλντ Τραμπ διπλασίασε τους αμερικανικούς δασμούς στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, την ώρα που η τουρκική λίρα υπόκειται σε μεγάλες πιέσεις. 

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter, οι δασμοί στον χάλυβα θα φτάνουν πλέον στο 50%, ενώ στο αλουμίνιο το 20%. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στην κατρακύλα της λίρας έναντι του «ισχυρού» δολαρίου και υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή».

Λίγα λεπτά μετά την ανάρτησή του, η τουρκική λίρα διολίσθησε ακόμη περισσότερο, με την πτώση της έναντι του δολαρίου να ξεπερνά το 14%. Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35% από τις αρχές του έτους.

Ερντογάν: «Με τη βοήθεια του Θεού θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο»

Mε δήλωση από τη δημόσια τηλεόραση TRT, ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να ενισχύσει το φρόνημα των Τούρκων, τονίζοντας ότι «Δε θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση όπως ξεπέρασε και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην επαρχία Ορντού.

«Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και επιπλέον θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο».

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί στην Τουρκία.

«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Μπαϊμπούρτ (βορειοανατολικά), που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο» συνέχισε ο Ερντογάν δείχνοντας με το δάκτυλο ένα μυστηριώδες «λόμπι των επιτοκίων» το οποίο δεν προσδιόρισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top