Χαστούκι ΗΠΑ στον Ερντογάν! Παγώνουν οι πωλήσεις των F-35

Με απόλυτη πλειοψηφία η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου

Παγώνουν οι πωλήσεις των F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Μια αρνητική έκπληξη περίμενε τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο με απόλυτη πλειοψηφία πέρασε νομοσχέδιο με το οποίο παγώνουν οι μεταφορές στρατιωτικού υλικού από την Αμερική στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα το Κογκρέσο αποφάσισε το πάγωμα οποιασδήποτε μεταφοράς στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία μέχρι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παραδώσει έκθεση για την εκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στις αρμόδιες επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας.

Αν τελικά το πάγωμα οριστικοποιηθεί αυτό σημαίνει ότι θα παγώσουν οι πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcon, ελικοπτέρων CH-47 Chinook, H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.

Σε εξέλιξη μάλιστα βρίσκεται κι ένα δεύτερο νομοσχέδιο στη Γερουσία αυτή τη φορά, το οποίο όμως είναι περισσότερο στοχευμένο και αφορά αποκλειστικά στο πάγωμα της παράδοσης των F-35 και όχι στη γενικότερη πώληση στρατιωτικών προμηθειών.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία συνδέει την παράδοση των F-35 με το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, αλλά και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται σε φυλακές της Τουρκίας.

Η προσπάθεια για το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα έχει αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες που διεξάγει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) στην Ουάσιγκτον.

«Με την συμπερίληψή του στο κείμενο του προέδρου της Επιτροπής πλέον είναι μέρος κειμένου νομοσχεδίου και είναι η βάση για οποιεσδήποτε τροπολογίες υποβληθούν. Για να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει κάποιος να δώσει μάχη γι’ αυτό», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Έντι Ζεμενίδης. 

Το σχέδιο νόμου αναμένεται ότι θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται απίθανη η επικύρωση του και μέσα στον Μάιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top