Κίνηση ματ σχεδιάζει η τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Ερντογάν

Στην εξίσωση και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ - Νέα ενημέρωση: 20:50

Σε κίνηση ματ στοχεύει η τουρκική αντιπολίτευση τριών κομμάτων με διαφορετικό πολιτικοϊδεολογικό προσανατολισμό, όπως το αριστερό Ρεπουπλικάνικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το ακροδεξιό  ΙΥΙ Ρarti (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ και το ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Parti) του Τεμέλ Καραμολλάογλου με στόχο να πλήξουν την υποψηφιότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογαν για τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία κάνουν λόγο για κρίσιμο 24ωρο μέσα στο οποίο θα διαφανεί αν η τουρκική αντιπολίτευση θα καταφέρει να συνασπιστεί ενώ στην εξίσωση φαίνεται να συζητείται έντονα πλέον και το όνομα του τέως Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί των σεναρίων που τον φέρουν να ηγείται της αντιπολίτευσης. 

Μυστική συνάντηση

Το πρώτο σήμα για μια συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσε η μεταγραφή 15 βουλευτών του κόμματος του CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο IYI Parti της Μεράλ Ακσενέρ και η αποκάλυψη ότι Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ είχαν την Παρασκευή το βράδυ μυστική συνάντηση στην οποία είχε αποφασιστεί η κίνηση αυτή.

Ο ηγέτης του CHP επέλεξε προσωπικά τα ονόματα των βουλευτών του που θα περνούσαν στο κόμμα της Ακσενέρ και τους έδωσε εντολή να το κάνουν ώστε το IYI Parti να συμπληρώσει τους 20 βουλευτές που χρειάζεται για να γίνει κοινοβουλευτικό κόμμα και να επωφεληθεί των πλεονεκτημάτων της νομοθεσίας περί κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι πληροφορίες λένε ότι οι 15 βουλευτές αντέδρασαν αλλά τελικά αποδέχτηκαν να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους δόθηκε από το κόμμα τους ώστε να συμβάλουν στους σχεδιασμούς της νέας συνεργασίας. Δεν αποκαλύφθηκε ωστόσο τι άλλο συμφώνησαν σε εκείνη τη μυστική συνάντηση Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ. 

Οι διεργασίες όμως και τα σενάρια με το που αποκαλύφθηκε η μυστική αυτή συνάντηση πήραν φωτιά. Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο μεταξύ της αντιπολίτευσης το οποίο αναμένεται σύντομα να καταλήξει είτε σε συμφωνία είτε σε αποτυχία. Αποκορύφωμα των διεργασιών αναμένεται να είναι η αυριανή εσωκομματική σύσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην οποία θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την πορεία του κόμματος και τις πιθανές συνεργασίες του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η φράση του τέως Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ότι “στην πολιτική οι 24 ώρες είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα” παίρνει σάρκα και οστά, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. “Όλα είναι δυνατά, τίποτα δεν είναι αδύνατο”, δήλωσε ο βουλευτής του CHP Ενγκίν Αλτάι.

Σενάριο Γκιουλ

Πάντως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την κίνηση αυτή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τους 15 βουλευτές δεν αποκλείεται ακόμη και η Μεράλ Ακσενέρ θα αναθεωρήσει τη δική της υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές.

Τουλάχιστον, λένε οι ίδιοι αναλυτές, η Μεράλ Ακσενέρ δεν θα είναι τόσο επίμονη για την δική της υποψηφιότητα. Οι σχεδιασμοί ωστόσο των δύο κομμάτων φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνουν και το Saadet Partisi το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η προσδοκία των τριών κομμάτων είναι μέσα σε 72 ώρες να καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο συμμαχίας και φαίνεται ότι μέσα σε αυτό το μοντέλο περιλαμβάνεται και το όνομα του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Το ερώτημα ωστόσο είναι τι λέει ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Γκιουλ γι’ αυτό.

Πάντως ο έγκυρος δημοσιογράφος της Χουριέτ Ντενίζ Ζεϊρέκ αναφέρει ότι η απόφαση του Αμπντουλάχ Γκιουλ για μια τέτοια κίνηση είναι δύσκολη. Πρόκειται για έναν υποψήφιο που μπορεί να πάρει τις ψήφους και των συντηρητικών, και των εθνικιστών και των Κούρδων και να έχει ισχυρές πιθανότητες έναντι της υποψηφιότητας Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Ντενίζ Ζεϊρέκ έχει βολιδοσκοπηθεί ο Αμπντουλάχ Γκιουλ αλλά όχι μόνο δεν έδωσε μια σαφή απάντηση αλλά ούτε καν ένα σημάδι. Εκτιμήσεις λένε ωστόσο πως αν βρεθεί μια σωστή φόρμουλα τότε θα αποδεχτεί να είναι υποψήφιος. Εκτιμούν ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δε θα ήθελε να είναι υποψήφιος του CHP για να μην προκαλέσει την αντίδραση των πρώην συνοδοιπόρων του και να χαρακτηριστεί ως ‘προδότης’ και πως θα προτιμούσε να είναι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος υπεράνω κομμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο τις διαβουλεύσεις με τον Γκιουλ διεξάγει το μικρό ισλαμικό Saadet Partisi.

Προσεκτικός ο Γκιουλ

Πάντως ο διευθυντής της ερευνητικής εταιρείας Andy-Ar Φαρούκ Ατσάρ δηλώνει στην εφημερίδα ΧαμπέρΤουρκ ότι η δική του άποψη είναι πως ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δε θα είναι υποψήφιος.

“Ίσως να ήταν δυνατόν αν περνούσε λίγος καιρός ακόμη και οι όροι στην Τουρκία άλλαζαν υπέρ του Γκιουλ. Αλλά τώρα μέσα σε 15 μέρες που πρέπει να ληφθεί μια τόσο σημαντική απόφαση, όλοι γνωρίζουμε ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είναι μια προσωπικότητα που πριν κάνει ένα βήμα, τα σκέφτεται όλα και τα ζυγίζει και είναι προσεκτικός πριν κάνει παιχνίδι. Γι’ αυτό δεν θέλει να κάνει λάθος με τόση βιασύνη”, αναφέρει. 

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top