Τη διάλυση της ανακοινώνει η ισπανική ΕΤΑ

Τέλος εποχής για την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων

Τη διάλυσή της αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων της Ισπανίας ΕΤΑ, όπως μετέδωσε η ισπανική τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο η εφημερίδα Gara είχε γράψει ότι η ΕΤΑ θα ζητήσει από τα μέλη της οργάνωσης να συμμετάσχουν σε ψηφοφορία για να αποφασιστεί αν η οργάνωση θα διαλυθεί οριστικά ως το καλοκαίρι.

Τι είναι η ΕΤΑ

Για τέσσερις δεκαετίες η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ETA διεξήγαγε μια αιματηρή εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων.

Τον Απρίλιο του 2017 η οργάνωση αποκάλυψε την τοποθεσία που είχε το οπλοστάσιό της και ανακοίνωσε τον πλήρη αφοπλισμό της.

Όμως η ισπανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει κανένα αντάλλαγμα και απαίτησε τη διάλυσή της.

Ο αφοπλισμός της ΕΤΑ ήρθε μετά την απόφαση των ηγετικών στελεχών της στις 5 Σεπτεμβρίου 2010 να μην πραγματοποιήσουν άλλες επιθέσεις, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 η οργάνωση ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός, αλλά όχι και τον αφοπλισμό της.

Στα χρόνια της δράσης της, πάνω από 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις της και χιλιάδες τραυματίστηκαν.

Η ΕΤΑ ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 ως φοιτητικό αντιστασιακό κίνημα κατά του δικτάτορα Φράνκο.

Ο Ισπανός δικτάτορας είχε απαγορεύσει τη χρήση της βασκικής γλώσσας, είχε φυλακίσει Βάσκους διανοούμενους και τους είχε βασανίσει για τα πολιτικά και πολιτιστικά τους φρονήματα.

Οι Βάσκοι πραγματοποίησαν την πιο σθεναρή αντίσταση στον Φράνκο. Μετά το θάνατό του το 1975 η ΕΤΑ μετατράπηκε σε αυτονομιστική οργάνωση που πραγματοποιούσε ένοπλες επιθέσεις με αίτημα την πλήρη αυτονομία της περιοχής.

Περισσότεροι από 820 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από την ΕΤΑ τα 40 αυτά χρόνια, πολλοί από αυτούς αστυνομικοί και πολιτικοί που αντιστέκονταν στις πιέσεις της για αυτονομία.

Το 2003 μετά το θάνατο τριών ανθρώπων κατά τη διάρκεια επίθεσης της ΕΤΑ, η οργάνωση σταμάτησε τα αιματηρά χτυπήματα, μέχρι τα τέλη του 2006. Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, η οργάνωση πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση στο πάρκινγκ του αεροδρομίου της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Μετά από αυτό η Ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σταματά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η ΕΤΑ σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο που δραστηριοποιείται στη Γαλλία και μια μικρή νεολαία διασκορπισμένη στα σύνορα της Χώρας των Βάσκων με τη Γαλλία και την Ισπανία, τα μέλη της οποίας είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν ακόμα και τώρα σε αιματηρά χτυπήματα.

 Τον Νοέμβριο του 2008 συνελήφθη ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης και ακολούθησε αυτή του επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της.

Οι δύο αυτές συλλήψεις οδήγησαν σε μια σειρά άλλων, δίνοντας την εντύπωση στις ισπανικές αρχές πως η οργάνωση αρχίζει να εξαρθρώνεται.

Την ίδια ώρα η ΕΤΑ άρχισε να χάνει και τη λαϊκή της στήριξη από του Βάσκους, καθώς αρκετοί θεωρούσαν ότι δεν αφουγκραζόταν την κοινή γνώμη.

Οι επιθέσεις της ΕΤΑ άρχισαν να μειώνονται μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη το 2004, καθώς αρκετά από τα στελέχη της έκριναν ότι η οργάνωση δεν μπορεί πλέον να πετύχει τους στόχους της με την ένοπλη πάλη.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top