Άσχημα τα νέα για την Uber

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου

Άσχημα νέα για την Uber

Τα Κράτη Μέλη "μπορούν να απαγορεύουν και να διώκουν ποινικώς την παράνομη άσκηση της δραστηριότητας μεταφορών στο πλαίσιο της υπηρεσίας UberPop, χωρίς να κοινοποιήσουν προηγουμένως στην Κομισιόν το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η άσκηση της δραστηριότητας αυτής συνιστά ποινικό αδίκημα", έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διευκρινίζεται ότι το ΔΕΕ δεν αποφαίνεται για όλες τις δραστηριότητες της UBER αλλά για το σύστημα UBER Pop. Όπως εξηγεί, "η γαλλική εταιρία Uber France παρέχει, μέσω εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα, υπηρεσία καλούμενη UΒΕR Pop, με την οποία διευκολύνει την επαφή μη επαγγελματιών οδηγών που χρησιμοποιούν το δικό τους όχημα και ατόμων που επιθυμούν να μετακινηθούν εντός πόλης".

"Στο πλαίσιο της υπηρεσίας που παρέχεται μέσω της εφαρμογής αυτής, η εταιρία καθορίζει τις τιμές, εισπράττει το κόμιστρο κάθε διαδρομής από τον πελάτη (και στη συνέχεια αποδίδει τμήμα του κομίστρου στον μη επαγγελματία οδηγό του οχήματος) και εκδίδει τις αποδείξεις", αναφέρει το ΔΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος από σήμερα τα ταξί της UberX στην Αθήνα - 1.300 εργαζόμενοι στο δρόμο
 

Το tribunal de grande instance de Lille (πλημμελειοδικείο στη Γαλλία), το οποίο επιλήφθηκε της υπόθεσης, ερωτά το Δικαστήριο αν οι γαλλικές αρχές ήταν υποχρεωμένες ή όχι να κοινοποιήσουν προηγουμένως το σχέδιο νόμου στην Κομισιόν.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο κρίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύσουν την παράνομη άσκηση μιας δραστηριότητας μεταφορών όπως η UberPop και να επιβάλουν κυρώσεις γι’ αυτήν, χωρίς να οφείλουν να κοινοποιήσουν προηγουμένως στην Κομισιόν το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η άσκηση της δραστηριότητας αυτής συνιστά ποινικό αδίκημα.

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει κατ’ αρχάς ότι, στις 20 Δεκεμβρίου 2017, στην υπόθεση «Uber Ισπανία» , αποφάνθηκε ότι η παρεχόμενη στην Ισπανία υπηρεσία UberPop εμπίπτει στον τομέα των μεταφορών και δεν συνιστά υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας κατά την έννοια της οδηγίας. Κατά το Δικαστήριο, η παρεχόμενη στη Γαλλία υπηρεσία UberPop ταυτίζεται ουσιαστικώς με την υπηρεσία που παρέχεται στην Ισπανία, όπερ εναπόκειται στο tribunal de grande instance de Lille (πλημμελειοδικείο Λίλλης) να εξακριβώσει.

Επομένως, δεδομένου ότι η υπηρεσία UberPop δεν εμπίπτει στην οδηγία, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν ισχύει η υποχρέωση προηγούμενης κοινοποίησης στην Κομισιόν, η οποία προβλέπεται από την οδηγία αυτή. 

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

 

*φωτο: AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top