Τα τύμπανα του πολέμου κρούει ο Τράμπ στον Πούτιν

Ενδεχόμενη αεροπορική επιδρομή ΗΠΑ Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία εντός 24 ωρών

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινείται η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας για τα δραματικά γεγονότα Συρία. Σε έντονο ύφος ο Ντόναλντ Τράμπ μίλησε για δυναμικές αποφάσεις πολύ σύντομα.  

Έντονο ψυχροπολεμικό κλίμα προκαλεί η εξέταση του μιας στρατιωτικής επέμβασης του αμερικανικού στρατού στη Συρία, μετά την επίθεση που έλαβε χώρα στη Ντούμα με χημικά όπλα και για την οποία ο Λευκός Οίκος θεωρεί ευθέως υπεύθυνο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν που καλύπτει το καθεστώς Άσαντ. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν για το είδος των μέτρων που πρέπει πλέον να ληφθούν για τη Συρία.

Μέσα σε αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα,  ΗΠΑΓαλλία και η Βρετανία ζήτησαν κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΟΗΕ, η οποία και διεξήχθη στέλνοντας το ηχηρό και συνάμα ανησυχητικό μήνυμα πως η διπλωματική οδός φαίνεται πως εξαντλείται και όλα οδηγούν σε μια δυτική στρατιωτική επέμβαση μεγάλης κλίμακας στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή στην Ουάσιγκτον  το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διενεργήσει ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά αέρια στη Ντούμα,  που αποτελεί τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι  θα αποφασίσει  εντός 24 έως 48 ωρών για τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ , μετά την επίθεση με χημικά όπλα ,κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων» και πως το θέαμα «ήταν φρικτό, τρομακτικό» και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια τέτοια πράξη.

Στο "απέναντι στρατόπεδο" ,ο Πρέσβης Ρωσίας στον ΟΗΕ έκανε λόγο για σοβαρές συνέπειες  σε περίπτωση που οι δυτικοί σύμμαχοι ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρίακαι  ζήτησε  από τους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) να μεταβούν στη Συρία, όπου συριακές και ρωσικές δυνάμεις θα τους συνοδεύσουν στην περιοχή όπου έλαβε χώρα «η υποτιθέμενη χημική επίθεση».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντιστοίχησε  τα συμπτώματα  των θυμάτων της χημικής επίθεσης στη Ντούμα της Συρίας, σε τοξικό παράγοντα που προκαλεί ασφυξία και ζήτησε από Συρία και  Ρωσία να μην εμποδίσουν τους διεθνείς παρατηρητές.

«Η επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή όπου επιχειρεί το συριακό καθεστώς, στη Ντούμα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να εκδιώξουν την αντιπολίτευση. Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί του αρνούνται την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στην περιοχή της Ντούμα»,δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από το Κρεμλίνο όπως είναι αναμενόμενο, αποκρούουν τις πληροφορίες των Αμερικανών και διαψεύδουν πως το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας για «απαράδεκτες προβοκάτσιες και φημολογία», σχετικά με  την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα κατά της πόλης Ντούμα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει από βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων που έχουν ξεκάθαρα συμπτώματα δηλητηρίασης από χημικά όπλα στην Ντούμα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν έντονη μυρωδιά χλωρίου, με τους γιατρούς όμως να δηλώνουν ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα.

Όπως αναφέρει ο  Ραφαέλ Πιτί, γιατρό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM), ένα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο, πιθανώς αέριο σαρίν, για να κατασκευασθεί ένα ισχυρό θανατηφόρο κοκτέιλ, που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Ντούμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top