Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Μακρόν που στέλνει στρατό για τη στήριξη των Κούρδων

Επίθεση Τσαβούσογλου σε Γαλλία: «Ποιος είσαι εσύ για να κάνεις διαμεσολάβηση;» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών / Νέα ενημέρωση 13:10

Με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ τα έβαλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μετά και από την απόφαση της Γαλλίας να στείλει στρατεύματα στην περιοχή Μαμπίτζ της Συρίας για να ενισχύσει τους Κούρδους αντάρτες.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που ήταν για την οικονομία, ο Ερντογάν τελικά το γύρισε στη Συρία, εκφράζοντας ανοιχτά τον εκνευρισμό του για την απόφαση της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ που διατηρούν δυνάμεις στην ίδια περιοχή.

Δε δίστασε επίσης να εκτοξεύσει απειλές για επέκταση της τουρκικής εισβολής στη Συρία, ώστε να «καθαρίσει», όπως είπε τα σύνορα της χώρας του με το Ιράκ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ επί Ομπάμα του είχαν υποσχεθεί ότι θα τον βοηθήσουν στην εκστρατεία του εναντίον των Κούρδων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Κούρδοι δε θα αποκτούσαν τον έλεγχο.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο δεν έγινε, κι έτσι όπως είπε έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να τελειώνει με τους Κούρδους μέχρι και τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.

Τέλος ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα μίλησε τηλεφωνικά με τον Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο μίλησε σε υψηλούς τόνους.

«Δεν έχει κανείς τη δύναμη να βάλει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε θέση που εμείς δεν δεχόμαστε. Αυτοί που κάποιοι αποκαλούν συριακές δυνάμεις, εμείς τους θεωρούμε τρομοκράτες», είπε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις είχαν έξι νεκρούς από τους Κούρδους αντάρτες.

 

Τσαβούσογλου προς Γαλλία: Ποιος είσαι εσύ για να κάνεις διαμεσολάβηση;

 

«Ποιος είσαι εσύ για να κάνεις διαμεσολάβηση;» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στη Γαλλία η οποία εξέφρασε την πρόθεσή της να διαμεσολαβήσει μεταξύ των Κούρδων μαχητών της Συρίας και της Τουρκίας.

Σε συνέντευξη τύπου έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό γου για το θέμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη Γαλλία ότι είναι με το μέρος των τρομοκρατών.

«Σήμερα το είπα στον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών. Η υποδοχή σε υψηλό επίπεδο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης είναι δείγμα δύο μέτρων και δύο σταθμών για την Γαλλία Εάν ο Πρόεδρός μας υποδεχόταν άτομα που συμμετείχαν σε τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Γαλλίας τί θα σκεφτόταν η Γαλλία;», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το YPG (Κούρδοι μαχητές της Συρίας) και το ΡΚΚ είναι αιτία για να σκοτωθούν 40 χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία και ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ των δύο οργανώσεων. «Και αυτό το γνωρίζει καλά η Γαλλία αλλά δεν είναι ειλικρινής. Η πρόταση της Γαλλίας να διαμεσολαβήσει μαζί μας και των τρομοκρατών είναι μια απαράδεκτη πρόταση», ανέφερε.

Όπως είπε αυτό είναι μια προσπάθεια της Γαλλίας να αναλάβει ρόλο σε κάθε θέμα, προσθέτοντας ότι είναι μια προσπάθεια όχι να υπάρξει αποτέλεσμα αλλά να δώσει την παρουσία της. «Ποιος είσαι εσύ για να κάνεις διαμοσολάβηση; Πως τολμάς να κάνεις διαμεσολάβηση μεταξύ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και της Τουρκίας; Για να κάνεις διαμεσολάβηση σε ένα θέμα πρέπει να είσαι ειλικρινής και αμερόληπτος. Η Γαλλία άλλωστε είναι με το μέρος των τρομοκρατών», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος τους είχε πει προηγουμένως πως θέλει να αποχωρήσει από τη Συρία, προσθέτοντας πως σήμερα κατά την συνάντηση που θα έχουν οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών στην Ουάσινγκτον θα ξεκαθαρίσει η πρόθεση των Αμερικανών. 

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top