Σπάνια μεταμόσχευση σε 56χρονο άνδρα: Zει με δυο καρδιές που χτυπούν ταυτόχρονα

Μετά από «λάθος» που έγινε στο χειρουργείο – Απίστευτη περίπτωση

56χρονος Ινδός έχει δυο καρδιές μετά από μεταμόσχευση

Στο χειρουργείο προκειμένου να υποβληθεί σε σωτήρια καρδιολογική επέμβαση μπήκε ένας άνδρας από την Ινδία, ο οποίος υπέφερε από καρδιακή ανεπάρκεια στο τελευταίο στάδιο.

Όταν έμαθε πως το μόσχευμα καρδιάς που περίμενε εναγωνίως τόσο καιρό ήρθε από έναν 17χρονο δωρητή, ο 56χρονος άνδρας εισήχθη αμέσως στο νοσοκομείο Apollo (νότια της πόλης Hyderabad) καθώς η κατάστασή του ήταν πολύ κρίσιμη.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι χειρουργοί διαπίστωσαν πως η καρδιά του 17χρονου δωρητή ήταν πολύ μικρή για τον 56χρονο ασθενή:

«Δεν υπήρχε χρόνος για να περιμένουμε έναν άλλον δωρητή λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του ασθενή» δήλωσαν μετά την επέμβαση οι γιατροί.

Τι έκαναν λοιπόν;  Αποφάσισαν να κρατήσουν την «παλιά» καρδιά αντί να την αντικαταστήσουν. Παράλληλα, έκοψαν ένα μέρος από το περικάρδιο του ασθενούς και συμπίεσαν τη «νέα» καρδιά μεταξύ του δεξιού πνεύμονα και της «αρχικής» καρδιάς, σε μια επέμβαση που διήρκεσε 7 ολόκληρες ώρες.

Αποτέλεσμα; Η καρδιά του 17χρονου δωρητή είναι «συνδεδεμένη» με την «προβληματική» καρδιά του 56χρονου ασθενή. Και οι δυο χτυπούν ταυτόχρονα, διασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα του ασθενούς.

Η Dr. A.G. Krishna Gokhale μετά το χειρουργείο δήλωσε πως «το χειρουργείο αυτό είναι σπάνιο και παγκοσμίως, μόνο 150 τέτοιες διαδικασίες έχουν αναφερθεί».

Ο ασθενής μετά την επέμβαση κατάφερε να αναρρώσει ικανοποιητικά, ενώ οι γιατροί λένε πως από εδώ και στο εξής θα πρέπει να προσέχει πολύ με τις δυο νέες καρδιές του, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top