Αναστασιάδης – Μαλάς θα κονταροχτυπηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο

Ίδια η εικόνα με τις εκλογές του 2013 - Νέα Ενημέρωση: 16:32

Η… ιστορία επαναλαμβάνεται στην Κύπρο, καθώς η χθεσινή εκλογική δεν ανέδειξε, όπως αναμενόταν , νέο πρόεδρο.

Ο νέος πρόεδρος για την πενταετία 2018- 2023 θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, στον οποίο θα αναμετρηθούν , όπως και το 2013 ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, που υποστηρίζεται βασικά από τον ΔΗΣΥ και ο Σταύρος Μαλάς, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Το 2013 στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει ποσοστό 45,46% και ο Σταύρος Μαλάς 26,91%. Στον δεύτερο γύρο εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48% έναντι 42, 52% του Σταύρου Μαλά.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο ο Ν. Αναστασιάδης και πάλι «έκοψε πρώτος το νήμα» με 35,5% και ο Στ. Μαλάς ήρθε δεύτερος με 30,3%. Και οι δύο υπερέβησαν τα ποσοστά των κομμάτων, που τους υποστηρίζουν στις βουλευτικές εκλογές  30,68%, (ΔΗΣΥ) και ΑΚΕΛ  25,67%.

Τρίτος «νικητής» των σημερινών εκλογών υπήρξε η αποχή, η οποία ξεπέρασε το 28%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το 17% στις προεδρικές εκλογές του 2013.

Το πρώτο συμπέρασμα, το οποίο εξάγεται από το μεγάλο ποσοστό αποχής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι ότι ενδεχομένως ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών μένει ασυγκίνητο από τη διαδικασία για εκλογή προέδρου και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τις προσεχείς  μέρες όχι μόνο τα επιτελεία των επικρατέστερων υποψηφίων, αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου. 

Από το σύνολο των 550.876 ψηφοφόρων, οι 154.927 επέλεξαν να μην προσέλθουν στην κάλπη. Σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 28,12% ή αλλιώς ένας στους τέσσερις δεν πήγε να ψηφίσει. Ελαφρώς πιο ψηλά ήταν η αποχή στους ψηφοφόρους του εξωτερικού όπου το ποσοστό ανήλθε στο 29,05%.

Στην Αμμόχωστο καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό άκυρων (1,98%) και λευκών ψηφοδελτίων (1,08%). Σε παγκύπριο επίπεδο τα άκυρα ψηφοδέλτια έφτασαν τις 5.879 ή ποσοστό 1,48% ενώ τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 3.459 ή ποσοστό 0,87%.

Στην καταμέτρηση των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού, τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν  114 άκυρα ή ποσοστό 1,38% και τα λευκά 69 ή ποσοστό 0,83%.

«Μεγάλος χαμένος» των εκλογών είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία από τις αρχές Ιουνίου και επαγγέλθηκε μια «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίχθηκε από το κόμμα του, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι οι ψηφοφόροι προτίμησαν τους Αναστασιάδη και Μαλά, οι οποίοι έχουν σαφή θέση υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως μορφή λύσης του Κυπριακού. 

Την τέταρτη θέση στις εκλογές εξασφάλισε ο πρόεδρος του εθνικιστικού Ε.ΛΑ.Μ , Χρίστος Χρίστου με ποσοστό 5,6%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2016 το κόμμα πήρε 1,08% και δύο έδρες στην Βουλή.  Πέμπτος  τερμάτισε ο Γιώργος Λιλλήκας , πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών με ποσοστό 2,2%. Το 2013 ο κ. Λιλλήκας είχε έρθει τρίτος με 24,93%, ενώ στις βουλευτικές του 2016 το νεοσύστατο κόμμα του έλαβε 6,01% και τρεις έδρες στην βουλή.

Ν. Αναστασιάδης:  «Η ψήφος του λαού θα κρίνει την πορεία της χώρας μας και θα καθορίσει το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών μας»

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών «αποτελούν ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας των τελευταίων πέντε χρόνων». Επίσης, εξέφρασε ετοιμότητα για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους, τονίζοντας ότι «αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας».

«Θέση μου», είπε, «είναι ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για να υπάρξουν συνεργασίες για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα».

 Χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής κρίσιμη, γιατί όπως είπε, «από τη βούληση του λαού θα εξαρτηθεί εάν η χώρα θα πορευθεί με σταθερότητα προς το μέλλον».

«Συνεπώς», είπε, «η ψήφος του λαού θα κρίνει την πορεία της χώρας μας και θα καθορίσει το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών μας».

«Το διακύβευμα», ανέφερε, «δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: είτε θα συνεχίσουμε με σιγουριά που δημιουργεί το σήμερα, αλλά και την προοπτική του αύριο, είτε θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είτε θα συνεχίσουμε, την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, μείωσης ή εξάλειψης της ανεργίας και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας,  ή θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια που χαρακτήριζε την προηγούμενη διακυβέρνηση».

«Αντίπαλος όλων μας», τόνισε  ο Νίκος Αναστασιάδης, «είναι τα προβλήματα,  που ο λαός αντιμετωπίζει και κανένας σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει».

Στ. Μαλάς: «Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς τους παρελθόντος και κοιτάζουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα»

«Ο λαός μίλησε», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, κατέδειξε ότι «μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ζητεί μία νέα ελπιδοφόρα αλλαγή».

«Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς τους παρελθόντος και κοιτάζουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα», είπε.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι με υπευθυνότητα, σύνεση και συναίνεση, θα επιδιώξει τη λύση του Κυπριακού για επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου , αλλά και για βελτίωση της οικονομίας, με τρόπο που να αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπρίων, τονίζοντας ότι  μέσα από την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να υπάρξει κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής.

Αναφερόμενος τέλος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κύριος Μαλάς κάλεσε τους ψηφοφόρους «να υπερβούν κομματικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις και να κρίνουν τις θέσεις, τις δεσμεύσεις και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων».

Ν. Παπαδόπουλος: «Δεν τα βάζουμε κάτω και από αύριο αρχίζει μια νέα ημέρα»

Απογοήτευση για το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι «σέβεται απόλυτα τη δημοκρατική ετυμηγορία του λαού.

Ευχαριστώντας τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι  υπερήφανος, γιατί βοήθησε ώστε με τη συνεργασία αυτή να επιδειχθεί ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου μπορούν να σταθούν αντάξια κατά του κατεστημένου και να αποτελέσουν τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό του τόπου.

«Δεν τα βάζουμε κάτω και από αύριο αρχίζει μια νέα ημέρα», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Γ. Λιλλήκας: «Η αποχή έκρινε το αποτέλεσμα»

Απόλυτα σεβαστή χαρακτήρισε την απόφαση του Κυπριακού λαού, ο Γιώργος Λιλλήκας, συγχαίροντας τους ανθυποψηφίους του και ιδιαίτερα τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, οι οποίοι εξασφάλισαν το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο κύριος Λιλλήκας τόνισε ότι η αποχή έκρινε το αποτέλεσμα, αφού οι απογοητευμένοι πολίτες επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν από τον καναπέ.

Χαρακτήρισε απογοητευτικό το αποτέλεσμα για τον ίδιο, λέγοντας ότι «το σύνθημα της χαμένης ψήφου έκανε ζημιά στην υποψηφιότητά του». 

 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top