Κεντρική Μεσόγειος: Νεκρές δυο γυναίκες – Αγνοούνται πολλοί μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα

Οι 83 σώθηκαν αλλά οι υπόλοιποι είναι πολύ πιθανό να πνίγηκαν

Τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο

Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους ενώ πολλοί άλλοι άνθρωποι αγνοούνται και «θεωρείται πως πνίγηκαν», γνωστοποίησαν το Σάββατο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις SOS Méditerranée και Médecins Sans Frontières (MSF), οι οποίες μπόρεσαν να σώσουν 83 μετανάστες κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στη Μεσόγειο.

«Τραγική μέρα στη Μεσόγειο. Το Aquarius (σ.σ. το πλοίο που έχει ναυλώσει η οργάνωση SOS Μεσόγειος) κινητοποιήθηκε για τη διάσωση των ανθρώπων που επέβαιναν σε μια φουσκωτή βάρκα που έχανε αέρα», ανέφερε η ΜΚΟ μέσω Twitter.

«Δύο άνθρωποι βρίσκονταν στο νερό. 83 άνθρωποι διασώθηκαν και επιβιβάστηκαν με ασφάλεια (στο Aquarius). Δύο γυναίκες δεν κατέστη δυνατόν να επανέλθουν στη ζωή και άφησαν δύο παιδιά ορφανά», κατά την ίδια πηγή.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εταίρος της SOS Μεσόγειος στο Aquarius, συμπλήρωσε από πλευράς της ότι «πολλοί άνθρωποι αγνοούνται και θεωρείται ότι πνίγηκαν, ανάμεσά τους και παιδιά».

Το προσωπικό των MSF κατάφερε να επαναφέρει στη ζωή έξι παιδιά — τρία βρέφη, ένα παιδί 4 ετών και δύο άλλα 7 ετών. «Οι προσπάθειές τους αντίθετα ήταν μάταιες για τις δύο γυναίκες που δεν επέζησαν», σύμφωνα με την SOS Μεσόγειος.

Η οργάνωση ανήρτησε το Σάββατο στη ροή της στο Twitter φωτογραφίες μεταναστών που είχαν πέσει στο νερό κι έκαναν εκκλήσεις για βοήθεια.

«Η βάρκα είχε αρχίσει να ξεφουσκώνει. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Ήμουν πάνω στη βάρκα, κάποιος με έσπρωξε κι έπεσα στο νερό», αφηγήθηκε ένας μετανάστης, υπήκοος του Καμερούν, σε ένα από τα μέλη του πληρώματος του Aquarius.

Επιβεβαιώνοντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, το ιταλικό λιμενικό σώμα γνωστοποίησε το Σάββατο ότι 800 άνθρωποι διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια πέντε χωριστών επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις επιχειρήσεις, κρίθηκε απαραίτητη η επείγουσα αεροδιακομιδή επτά παιδιών με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της πόλης Σφαξ, στην Τυνησία, διευκρίνισε  το ιταλικό λιμενικό σώμα σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, από την 1η Ιανουαρίου στις ιταλικές ακτές έχουν αφιχθεί 2.730 μετανάστες από τη Λιβύη.

Σχεδόν όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία –ο αριθμός τους ήταν συνολικά 119.000 το 2017– αναχωρούν από τη Λιβύη, από όπου όμως οι αποπλεύσεις μειώθηκαν δραστικά μετά το καλοκαίρι, κατόπιν των συμφωνιών που έκλεισε η Ρώμη με την λιβυκή κυβέρνηση και παραστρατιωτικές οργανώσεις.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top