Απόφαση Ε.Ε: Η Uber είναι εταιρεία ταξί, δεν είναι εφαρμογή!

Όπως ορίζει το δίκαιο της Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η Uber παρέχει υπηρεσίες παρόμοιες με εκείνες των ταξί, άρα και εντάσσεται στο νομοθετικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες του τομέα μεταφορών. Δεν είναι ένα απλό application για smartphones που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας», έκρινε το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Άρα, προς το παρόν, όπως ορίζει το δίκαιο της Ένωσης, εναπόκειται στην εκάστοτε ευρωπαϊκή κυβέρνηση να ορίζει πώς θα λειτουργεί μια τέτοια υπηρεσία εντός των συνόρων της.

Οι οδηγοί Uber - και η ίδια η εταιρία - θα πρέπει να κατέχουν από εδώ και πέρα τις απαραίτητες άδειες που πρέπει να έχουν τα απλά ταξί ή μισθωτά οχήματα στην κάθε χώρα, αν αυτό επιτάσσει το εθνικό δίκαιο.

Για την Uber δεν ισχύει η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών που διασφαλίζει η Ε.Ε. για τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι, από οικονομικής άποψης, η μεταφορά είναι η κυρίως υπηρεσία που παρέχει η Uber, ενώ η υπηρεσία μεσολάβησης μέσω της εφαρμογής για κινητά διευκολύνει στην ουσία τη μεταφορά.

Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση μετά από προσφυγή του ισπανικού δικαστηρίου.

Το 2014 η επαγγελματική οργάνωση οδηγών ταξί της Βαρκελώνης είχε ασκήσει αγωγή εναντίον της Uber για αθέμιτο ανταγωνισμό. Μεγάλες διαδηλώσεις έστηναν στην ισπανική πόλη για το συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι και πριν έναν μήνα.

Και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχει φτάσει η Uber στα δικαστήρια είτε για αθέμιτο ανταγωνισμό είτε για τις συνθήκες εργασίας των οδηγών της, με τελευταία τη δικαστική περιπέτεια της εταιρίας σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές της, το Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Έχασε τη δίκη η Uber για τα δικαιώματα των εργαζομένων της στη Βρετανία

Η εταιρία του Silicon Valley από την πλευρά της λέει πως με τέτοιου είδους νομοθεσίες γυρνάμε σε παλαιού τύπου νοοτροπίες και πρακτικές, που δεν αφήνουν την τεχνολογία να πάει τον κλάδο των υπηρεσιών μεταφοράς μπροστά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top