Ερντογάν: «Να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης» - Τι είπε για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

«Ο Τσίπρας μου υποσχέθηκε πως θα δρομολογήσει την κατάσταση και πως θα εκδοθούν στην Τουρκία»

Ερντογάν: Να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά παραχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για «ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης» αλλά και για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

 

Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε για τη Συνθήκη της Λωζάνης και για το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του όταν αναφέρεται σ’΄εκείνη, απάντησε:

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση.  Αυτή η επικαιροποίηση  δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις» είπε.

Όταν ρωτήθηκε για παλαιότερη ομιλία του όπου είχε πει πως ήταν ατυχές ότι η τουρκική κυβέρνηση έδωσε κάποια νησιά μέσα στη Συνθήκη της Λωζάνης στην Ελλάδα, ο Ερντογάνν απάντησε πως «δεν θυμάμαι ακριβώς αυτή την ομιλία», ξεκαθαρίζοντας πως:

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε (…)Για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μια φορά. Κι αυτό θεωρώ πως θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των χωρών μας, μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ: «Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

 

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας του υποσχέθηκε να δρομολογήσει άμεσα την κατάσταση:

«Όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες, ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Του είπα, “Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα, ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία”. Αυτή ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα».

Με την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών να μοιάζει μάλλον απίθανη, ο Ερντογάν δεν έκρυψε πως «αυτή τη στιγμή προφανώς και είμαστε δυσαρεστημένοι και την ίδια στιγμή διαταράσσεται ο σεβασμός μας για την ελληνική Δικαιοσύνη. Άρα συμπεραίνω πως μέχρι εκεί λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα. Πέραν αυτού, οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο». 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top