Έσπασε κάθε ρεκόρ πίνακας του DaVinci: Πωλήθηκε για 450 εκ. δολάρια!

Άγνωστος παραμένει ο αγοραστής του

Ένας πίνακας του Χριστού του μεγάλου καλλιτέχνη, Leonardo DaVinci, πωλήθηκε σε δημοπρασία χθες, Τετάρτη, για 450 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ).

Ο πίνακας ονομάζεται "Salvator Mundi" («Σωτήρας του Κόσμου» στα λατινικά) και είναι ο μόνος πίνακας του DaVinci που έχει αγοραστεί από ιδιώτη.

Ο νέος ιδιοκτήτης του πίνακα είναι αγνώστων στοιχείων.

Η πώληση του πίνακα έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς η μεγαλύτερη μέχρι τώρα τιμή που άγγιξε κάποιος πίνακας είναι τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τον πίνακα του Willem de Kooning με τίτλο "Interchange", που πωλήθηκε το 2015.

Η διαδρομή του πίνακα του DaVinci δεν ήταν ομαλή. Αρχικά, ήταν απόκτημα του Βασιλιά Κάρολου του πρώτου. Εξαφανίστηκε, όμως, κι επανεμφανίστηκε το 1900, στα χέρια ενός Βρετανού συλλέκτη.

Το 1958 πωλήθηκε ξανά και το 2005 αγοράστηκε σε πολύ κακή κατάσταση από μερικούς συλλέκτες, για μόλις 10.000 δολάρια (δηλαδή για περίπου 8.445!).

Οι συλλέκτες αυτοί τον έβαψαν ξανά, τον επιδιόρθωσαν και πιστοποίησαν την αυθεντικότητά του.

Το 2013 τον αγόρασε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Rybolovlev για 127.5 εκατομμύρια δολάρια, σε μια προσωπική πώληση που συνοδεύτηκε από συνεχείς μηνύσεις. Τώρα, ήταν η σειρά του Rybolovlev να τον πουλήσει. Το σλόγκαν που συνόδευε τη δημοπρασία έλεγε «ο τελευταίος DaVinci».

Ο πίνακας έχει εκτεθεί σε Χονκ Κονγκ, Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top