Μετά την επιτυχία στο Κιρκούκ ο Ιρακινός στρατός αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα

Σε κλίμα έντασης η σύγκληση του κοινοβουλίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Μετά την επιτυχία του στην επαρχία Κιρκούκ (όπου ανακατέλαβε από τους Κούρδους μαχητές τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και περιοχές που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους πριν τρία χρόνια), ο ιρακινός στρατός στρατός σκοπεύει να αναπτυχθεί και πάλι σε όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, συγκαλείται σήμερα σε κλίμα έντασης στην Αρμπίλ, το κοινοβούλιο του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα της διαδοχής του προέδρου Μασούντ Μπαρζανί.

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν τους στόχους τους στην επαρχία του Κιρκούκ έπειτα από μια επιχείρηση 48 ωρών εναντίον των θέσεων που είχαν καταλάβει οι πεσμεργκά εκτός του Ιρακινού Κουρδιστάν το 2014, εν μέσω του χάους που είχε προκληθεί από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

«Η αποκατάσταση της ασφάλειας στους τομείς του Κιρκούκ έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η (JOC).

Ο εκπρόσωπός της ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι άλλες περιοχές που σκοπεύει να αναπτυχθεί ο ιρακινός στρατός.

Μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, οι πεσμεργκά έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους 23.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα συνολικά 37.000 που αποτελούν τα εδάφη που διεκδικεί το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν από την κεντρική κυβέρνηση.

«Η εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης πρέπει να αποκατασταθεί σε όλο το Ιράκ», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Το πιο σκληρό πλήγμα για τους Κούρδους ήταν η απώλεια των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, που καταστρέφει τις ελπίδες τους να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο κράτος που να μην εξαρτάται από το Ιράκ.

Μέχρι τώρα τα τρία τέταρτα της παραγωγής πετρελαίου του Κιρκούκ εξάγονταν από το Κουρδιστάν, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top