Έκκληση Ραχόι στον Πουτζδεμόν: «Φέρσου λογικά» - Πιθανή η αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας

Εκπνέει το τελεσίγραφο που είχε δώσει η Ισπανική κυβέρνηση στον αυτονομιστή ηγέτη

Η αντίστροφη μέτρηση για την Καταλονία έχει ήδη ξεκινήσει και το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο Μαριάνο Ραχόι στον Κάρλες Πουτζδεμόν για να πάρει πίσω την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αρχίζει σιγά-σιγά να εκπνέει.

Η κατάσταση μάλιστα είναι τόσο κρίσιμη, που σήμερα ο Ισπανός Πρωθυπουργός έκανε έκκληση στον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν να «φερθεί λογικά», καθώς η προθεσμία που είχε δώσει η Μαδρίτη στην Καταλονία, λήγει αύριο Πέμπτη στις 10:00 (τοπική ώρα, στις 11:00 ώρα Ελλάδος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταλονία: Η ανεξαρτησία, οι απειλές για άρση της αυτονομίας και το μέλλον της Ισπανίας

«Ζητώ από τον Πουζντεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών» ανέφερε ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Αν η Καταλονία δεν ακυρώσει την κήρυξη ανεξαρτησίας, τότε οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες, καθώς η ισπανική κυβέρνηση έχει απειλήσει να αναστείλει πλήρως την αυτονομία της επαρχίας, κάτι που κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άκυρο κρίθηκε το δημοψήφισμα της Καταλονίας από την Ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας

Η ΜΑΔΡΙΤΗ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155 ΩΣ ΕΣΧΑΤΗ ΛΥΣΗ

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να αναστείλει ένα μέρος ή εντελώς την αυτονομία της Καταλονίας (ενεργοποιώντας το άρθρο 155) αν οι αυτονομιστές ηγέτες δεν κάνουν πίσω στο θέμα της ανεξαρτησίας της περιοχής μέσα στο χρονικό περιθώριο που τους έχει δοθεί.

Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Καταλονίας, «ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος», το οποίο επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας, δήλωσε η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Μέχρι στιγμής η ισπανική κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 δεν είναι η μοναδική λύση που εξετάζει, κυρίως επειδή κάτι τέτοιο είναι περίπλοκο.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top