Παρέμβαση Μακρόν για την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Ιράκ με τους Κούρδους

Ο Γάλλος Πρόεδρος σε ρόλο «πυροσβέστη»

Ρόλο διαμεσολαβητή αναλαμβάνει ο Εμανουέλ Μακρόν, παρεμβαίνοντας στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράκ και των Κούρδων του βορείου Ιράκ, οι οποίοι σε συντριπτικό ποσοστό είπαν «ναι» στο δημοφήφισμα για την ανεξαρτησία τους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε την «προσφορά» μετά τη συνάντηση που είχε στο Ελιζέ με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Haider al-Abadi.

Οι δυο ηγέτες, συνομίλησαν για την υποστήριξη της Γαλλίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού κράτους, αλλά στην ανασυγκρότηση της οικονομίας του Ιράκ.

Μάλιστα ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έκρυψε την ανησυχία της Γαλλίας για την κατάσταση που επικρατεί με τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας πως η χώρα του υποστηρίζει τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Μάλιστα τόνισε τη σημασία της «εθνικής συμφιλίωσης και της ανοιχτής διακυβέρνησης» που περιλαμβάνει τους Κούρδους «με τους οποίους η Γαλλία διατηρεί στενούς δεσμούς».

Τέλος, ο Μακρόν τόνισε πως «ο διάλογος είναι το μόνο μονοπάτι. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει ενεργά στη συμφιλίωση».

Να σημειώσουμε, ότι στην επιθυμία των Κούρδων του βορείου Ιράκ να αποσχιστούν από τη Βαγδάτη, έχουν δείξει τα δόντια τους τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία, εξαπολύοντας απειλές και προειδοποιήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ 

 

Την ίδια στιγμή, κατά τη συνάντηση του Ιρακινού Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Ελιζέ, ο Haider al-Abadi ανακοίνωσε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επανακαταλάβει την βόρεια πόλη του Hawiha από τους Τζιχαντιστές:

«Είναι μια νίκη όχι μόνο για το Ιράκ αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο Haider al-Abadi.

Παράλληλα, είπε πως πιέζει τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμέργκα, να συνεργαστούν με τις Ιρακινές δυνάμεις, στη μάχη κατά των Τζιχαντιστών, παρά τις μεταξύ τους εντάσεις και διαφωνίες με αφορμή το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top