Εκλογές στη Γερμανία: Η ώρα της κάλπης έφτασε – Η Μέρκελ, ο Σούλτς και η απειλή της ακροδεξιάς

Σημαντική μέρα είναι η σημερινή για τους Γερμανούς και όχι μόνο - Νέα ενημέρωση: 24-09-2017 14:09

Σημαντική μέρα είναι η σημερινή για τους Γερμανούς, που καλούνται να ψηφίσουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας τους.

Περίπου 61,8 εκατ. πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογική αναμέτρηση που πιθανότατα θα χαρίσει μία τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στην Άνγκελα Μέρκελ και μία θέση στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια στο ακροδεξιό κόμμα AfD.

Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες

Στα περίπου 80.000 εκλογικά κέντρα, οι κάλπες ανοίγουν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 18:00, οπότε και θα ανακοινωθεί η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος (exit poll).

Μπορεί το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ να διατηρεί άνετο προβάδισμα επί του βασικού του αντιπάλου του Σοσιαλιστικού κόμματος με υποψήφιο τον Μάρτιν Σουλτς, ωστόσο, ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολος.

Οι αναποφάσιστοι και η έκκληση Μέρκελ – Σουλτς

Με το ένα τρίτο σχεδόν των Γερμανών να μην έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν, η Μέρκελ και ο βασικός ανταγωνιστής της Μάρτιν Σουλτς (SPD) απεύθυναν το Σάββατο έκκληση στους αναποφάσιστους να ψηφίσουν.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τα κίνητρά σας ώστε να φτάσουμε ακόμα σε πάρα πολλούς ανθρώπους», δήλωνε η 63χρονη καγκελάριος στο Βερολίνο, πριν μεταφερθεί προς την εκλογική της περιφέρεια για τον τελικό γύρο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Το κόμμα της, οι Συντηρητικοί, στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι, υπέστη πλήγμα από το ακροδεξιό κόμμα AfD το οποίο επωφελήθηκε από την απόφασή της καγκελαρίου το 2015 να ανοίξει τα σύνορα της χώρας και να δεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες.

Αυτές οι απώλειες ήταν που οδήγησαν την Μέρκελ, να σκεφτεί αν θα έπρεπε να διεκδικήσει μία ακόμα θητεία. Παρόλα αυτά, καταφέρνοντας να θέσει το μεταναστευτικό ζήτημα υπό έλεγχο, ανέκαμψε και έθεσε σε λειτουργία τον προεκλογικό της αγώνα παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως άγκυρα σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η Μέρκελ ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία με μία σειρά από νέες δεσμεύσεις: την αποφασιστικότητά της να ανασχεδιάσει την οικονομία για την ψηφιακή εποχή, να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές μεταναστευτικές κρίσεις και να υπερασπιστεί μια δυτική τάξη που κλονίστηκε από την αμερικανική εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο.

Φόβοι για άνοδο του ακροδεξιού κόμματος

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σουλτς ανησυχούν ότι η χαμηλή προσέλευση θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των μικρότερων κομμάτων, ιδίως του AfD το οποίο αναμένεται να εισέλθει για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο. Την Παρασκευή μάλιστα ο Σουλτς περιέγραψε το AfD ως τους «νεκροθάφτες της δημοκρατίας».

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση της INSA που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild το Σάββατο έδειξε συρρικνωτική υποστήριξη για τους συντηρητικούς της Μέρκελ, οι οποίοι έπεσαν δύο εκατοστιαίες μονάδες στο 34%, και πτώση και για το SPD κατά μία μονάδα, στο 21% , αποτέλεσμα το οποίο εντάσσει και τα δύο κόμματα σε ένα δύσκολο «μεγάλο συνασπισμό».

Αντίθετα, το αντιμεταναστευτικό AfD σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες φτάνοντας στο 13%, αποτέλεσμα το οποίο όπως έδειξε η δημοσκόπηση θα το έκανε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.

Γενικότερα, εάν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 34 και 36%, μακριά από το 41,5% του 2013, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς κινδυνεύει να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό, μετά το 25% της προηγούμενης αναμέτρησης.

Η προσοχή ωστόσο στρέφεται κυρίως στη μάχη των μικρότερων κομμάτων για την τρίτη θέση, με την ξενοφοβική Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να έχει το προβάδισμα με ποσοστό κοντά στο 12%, την Αριστερά να ακολουθεί με 8-11%, τους Φιλελεύθερους να επιστρέφουν στην Βουλή με 9-10% και τους Πράσινους να αγγίζουν, σύμφωνα με τα πλέον αισιόδοξα προγνωστικά, το 8%.

Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν πάντως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η AfD να έχει υποτιμηθεί προεκλογικά και παραπέμπουν στις πρόσφατες εκλογές σε τοπικό επίπεδο, όπου το κόμμα έλαβε τελικά ποσοστά κατά 2-3% υψηλότερα της πρόβλεψης.

Ποιοι ψηφίζουν

Στις φετινές εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 400.000 λιγότεροι πολίτες από ό,τι το 2013, ενώ τρία εκατομμύρια Γερμανοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Από τα 18,6 εκατομμύρια άτομα με καταγωγή από το εξωτερικό, δικαίωμα ψήφου έχουν τα 6,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο Γερμανορώσοι και 1,3 εκατομμύριο Γερμανοτούρκοι.

Οι Έλληνες κάτοχοι γερμανικής υπηκοότητας είναι περίπου 60.000, δεν είναι ωστόσο γνωστό πόσοι από αυτούς είναι άνω των 18 ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Πόσο θα κοστίσουν οι εκλογές

Σε ό,τι αφορά το κόστος των εκλογών, το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει έως και τα 92 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 16 εκατομμύρια διατίθενται για έξοδα των εθελοντών εκλογικών βοηθών και των μελών των εκλογικών επιτροπών που λαμβάνουν 25 και 35 ευρώ αντίστοιχα.

Η επόμενη μέρα

Πάντως, αν η Μέρκελ καταφέρει να κερδίσει μια τέταρτη θητεία θα γίνει η τρίτη καγκελάριος της χώρας που κερδίζει τέσσερις εθνικές εκλογές μετά τον μέντορά της Χέλμουτ Κολ που επανένωσε την Γερμανία και τον Κόνραντ Αντενάουερ που οδήγησε τη Γερμανία στην αναγέννηση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την άλλη, η αναμενόμενη είσοδος του AfD στο εθνικό κοινοβούλιο θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής στη γερμανική πολιτική που θα φέρει μία πιο έντονη συζήτηση και μία απόκλιση από τη σταθερά βασισμένη στην κοινή προσέγγιση που χαρακτήρισε την μεταπολεμική περίοδο της χώρας.

Η δημιουργίας ενός συνασπισμού μετά τις εκλογές θα είναι μια επίπονη διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, καθώς όλοι οι δυνητικοί εταίροι δεν είναι σίγουροι εάν θέλουν πραγματικά να μοιραστούν την εξουσία με τη Μέρκελ. Επίσης, όλα τα μεγάλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με την AfD.

Έτσι, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις κάλπες πιθανότατα θα ωθήσουν την Μέρκελ είτε να ανανεώσει τον μεγάλο συνασπισμό με το SPD είτε να επιλέξει μια τριμερή συμμαχία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους.

Οι πιθανοί συνασπισμοί και τι θα σημαίνουν για την Ελλάδα

Πολυσυζητημένος είναι ο λεγόμενος συνδυασμός Τζαμάικα (από τα χρώματα της σημαίας της, το μαύρο, το πράσινο και το κίτρινο τα οποία αντιστοιχούν στο CDU, τους Πράσινους και το FDP). Τέτοιoς συνασπισμός δεν έχει υπάρξει σε ομοσπονδιακό επίπεδο και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα συνδυαστούν οι απόψεις τους για την Ελλάδα. Και αυτό διότι οι μεν Φιλελεύθεροι είναι υπέρ της σκληρής στάσης που φτάνει μέχρι τις συμβουλές να βγει από την ευρωζώνη για το καλό της, οι δε Χριστιανοδημοκράτες δεν συζητούν πλέον το θέμα καθόλου όπως φυσικά και οι Πράσινοι.

Για τους Φιλελεύθερους ούτε λόγος να γίνεται φυσικά. Αντίβαρο θα αποτελούσε βέβαια η παρουσία των Πρασίνων στην κυβέρνηση και αυτό θα λειτουργούσε υπέρ της Ελλάδας. Αν αναλογιστεί όμως κανείς ότι οι διαφορές τους σε άλλα θέματα, όπως είναι το προσφυγικό και το κλίμα , είναι μεγάλες, η συνύπαρξή τους μοιάζει μάλλον δύσκολη. Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συμφωνούν απολύτως σε ένα πράγμα, προεκλογικά τουλάχιστον: ότι δεν μπορούν να φανταστούν ένα συνασπισμό «Τζαμάικα». Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις συνηγορούν πάντως υπέρ του τρικομματικού αυτού σεναρίου.

Λιγότερες δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είχε το σχήμα Χριστιανοδημοκράτες-Φιλελεύθεροι καθότι είναι ιδεολογικά πιο κοντά. O Kρίστιαν Λίντνερ όμως, ο πρόεδρος του FDP, προτίθεται να διεκδικήσει για το κόμμα του το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές που επαγγέλλεται. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την -μάλλον απίθανη- απομάκρυνση του Σόιμπλε.

Όπως και για το σενάριο της συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών- Πρασίνων. Στην περίπτωση όμως αυτή, η νέα γερμανική κυβέρνηση, ιδίως ο κ. Σόιμπλε, πιεζόμενη από τους Πράσινους θα λειάνει τις θέσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Όμως το βαυαρικό CSU δύσκολα θα δεχόταν να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους έστω και αν συμπροεδρεύουν του κόμματος οι λεγόμενοι ρεαλιστές (η Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ και ο Τσεμ Εζντεμιρ). Ιδιαίτερα ευνοϊκή θα ήταν βέβαια για την Ελλάδα η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τους Πράσινους, οι οποίοι, όπως και το FDP, θα το βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Απομένει ένα ακόμα σενάριο, αφού τόσο ο κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός όπως και ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους (Die Gruenen) αποκλείεται από τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα: το σενάριο της συνέχισης του σημερινού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών. 

Ποια κόμματα συμμετέχουν

Τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στις σημερινές εκλογές είναι συνολικά 42 και οι υποψήφιοι 4.828. Από αυτούς μόλις οι 1.400 είναι γυναίκες, ενώ διαχρονικά οι γυναίκες, αν και είναι περισσότερες στο εκλογικό σώμα, έχουν υψηλότερα ποσοστά αποχής. Προκειμένου αυτή η στάση να αλλάξει, 23 γυναικεία περιοδικά οργάνωσαν καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον τίτλο #GERWOMANY, μέσω της οποίας προσπάθησαν να πείσουν τις γυναίκες να ψηφίσουν και να μην επιτρέψουν στις λαϊκιστικές δυνάμεις να ενισχυθούν.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαρτίζεται από το λιγότερο 598 βουλευτές. Λόγω όμως ενός περίπλοκου - και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικού - συστήματος, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί αρκετά. Στην απερχόμενη Βουλή συμμετείχαν 630 βουλευτές, ενώ οι σημερινές εκλογές εκτιμάται ότι θα αναδείξουν ακόμη περισσότερους, καθώς το όριο του 5% για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ αναμένεται να περάσουν περισσότερα κόμματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top